Nyheter.

2018-11-28 13:00
Bild: Henrik Montgomery/TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Tre åtalas för misskötseln av Angered care

Inom två veckor börjar rättegången mot verksamhetschefen och två andra personer som är misstänkta för grova bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mannen som jobbade som verksamhetschef och läkare på den misskötta vårdcentralen Angered care har suttit häktad i nästan fyra månader. Åtalet har skjutits upp flera gånger under hösten eftersom det fanns många vittnesuppgifter att samla in, men i måndags kom åtalet från Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

De tre åtalade är verksamhetschefen, vårdcentralens enhetschef och bolagens revisor. De misstänks för grova bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenär. Brotten ska ha begåtts mellan 2016 och 2018, alltså även efter att regionen bröt avtalet med vårdcentralen med omedelbar verkan i november 2017.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Förde ut 29 miljoner kronor

När vårdcentralen stängde pågick en skatterevision i Angered care AB och det bemanningsföretag som försåg vårdcentralen med personal. Bokföringarna hade stora brister och det visade sig att stora pengasummor hade förts över från bolagen till ett företag i Dubai. Sammanlagt rör det sig om 29 miljoner kronor som försvunnit utomlands.

Rättegången mot de tre personerna kommer att påbörjas inom två veckor vid Göteborgs tingsrätt. Verksamhetschefen har låtit hälsa genom sin advokat att han nekar till samtliga anklagelser.

Senaste turerna i fallet

I våras häktades verksamhetschefen och hans fru i sin frånvaro, misstänkta för grova ekonomiska brott.

Mannen greps i Dubai i juli och har sedan dess suttit häktad i Sverige.

Den 1 augusti sattes Angered care AB i konkurs. Före­taget är skyldiga regionen 22 miljoner kronor och har också skulder till anställda som inte fått sina löner.