Nyheter.

2019-05-13 08:03
Förra sommarens torka har gjort fodret dyrare på grund av dåliga skördar. Nu är grundvattennivåerna lägre än vid samma tid förra året. Följer en lika varm sommar igen kommer torkan bli ännu svårare i år. Bild: Janerik Henriksson/TT
Förra sommarens torka har gjort fodret dyrare på grund av dåliga skördar. Nu är grundvattennivåerna lägre än vid samma tid förra året. Följer en lika varm sommar igen kommer torkan bli ännu svårare i år.
Puffetikett
ETC Göteborg

Torkan kan slå ännu hårdare i år

Skogsbränder, eldningsförbud och små skördar, det blev några av konsekvenserna av förra årets torka. I år är vattenläget ännu tuffare inför sommaren. Om bara några veckor kan det vara lika illa som i juli förra året, enligt länsstyrelsen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vattenbrist och eldningsförbud blev vardag hela förra sommaren. Grundvattennivåerna var låga i flera delar av landet och för ovanlighetens skull längtade en del efter regn, inte bara för att kunna vattna gräsmattor eller fylla plaskpoolen, utan för att räddningstjänsten skulle få hjälp i kampen mot skogsbränderna och jordbrukarna en chans att ta hem godtagbara skördar. Bränderna tog fart redan i slutet av maj och kallas ”de mest omfattande i modern tid” i den statliga skogsbrandsutredning som blev klar i januari i år. Värst drabbade var skogsområden i och runt Dalarna, men även i Västra Götaland bröt bränder ut i exempelvis Marks kommun och i Färgelanda.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Foderpriserna påverkas

Där konstaterades även att Sverige inte är ”tillräckligt väl rustat för att vi ska kunna känna oss trygga inför framtida stora och komplicerade skogsbränder”. I förra veckan kom en rapport från Sveriges mjölkbönder som visade att fodret blivit flera tusen kronor dyrare per djur efter torkan och  samtidigt kallar Jordbruksverket förra årets skördar för ”historiskt låga”. Med andra ord blev sårbarheten när det gäller sötvatten väldigt uppenbar. Så hur ser det ut i år?

Nederbörden under årets första tre månader har varit ganska normal i stora delar av landet. Men det finns en del områden i sydost och i norr som har haft betydligt mindre än vanligt. I Västsverige finns ett område som till och med har fått mer nederbörd än normalt, enligt SMHI:s statistik. Men trots det ligger grundvattennivåerna under det normala för årstiden, enligt SGU (Sveriges geologiska undersökningar). Anledningen är bland annat att växtligheten kom snabbt i år, dessutom hade vi en vinter med förhållandevis lite nederbörd enligt Tor Segerbo, chef för enheten för vattenärenden på länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Vattnet försvann ut i havet, avdunstade eller togs upp av växterna. Det blev aldrig någon påfyllnad av grundvattnet. Trenden i magasinen har varit nedgående, säger han och tillägger att vattenflöden i bland annat Bohuslän och Dalsland sedan 1 april minskat med 60 procent.

Länsstyrelsen varnar

Det har redan gått så långt att länsstyrelsen varnat för vattenbrist och uppmanar alla hushåll att spara på vattnet.

– Om vi skulle få en lika varm sommar som förra året så har vi ett mycket sämre utgångsläge som det ser ut idag. Samma datum i fjol var det mycket mer vatten i bäckar, sjöar och grundvattnet. Värmen då kom först i mitten av maj, säger Tor Segerbo.

Han ser att vattenläget kan bli så illa som i juli 2018, redan om några veckor. Enligt SMHI:s långtidsprognos så kommer inte heller de tre närmaste veckorna bjuda på särskilt mycket regn, samtidigt som vattenförbrukningen sannolikt kommer att öka och läget riskerar att förvärras.

Förra året gick myndigheten ut och uppmanade folk att spara på vattnet för sent, menar Tor Segerbo. Men att be folk agera är en balansakt.

– Medborgarna måste uppleva att det myndigheten säger också är något man själv observerar. Vi kan inte ropa vargen kommer, för då tappar folk intresset. Vi har ett dilemma hela tiden när vi ska informera, säger han och förklarar att de sedan i somras har gått ut och informerat kommuner, intresseorganisationer och andra aktörer för att få till ett hållbart.

– Vi är på väg in i en situation som tenderar att bli lika allvarlig, om inte värre, än förra sommaren om vi inte redan nu börjar spara på vatten. Det tar tid att spara vatten, det är inget som görs på en dag.

Torka ger också problem med översvämningar, när marken blir så torr att vattnet från skyfall inte kan tränga ner, skred och föroreningar.

Är vattenbrist något vi får vänja oss vid?

– Ja, detta är definitivt något som alla flaggar för kommer att bli vanligare och vanligare.

Så sparar du vatten

Göteborgarnas kommunala vatten kommer från Göta älv via vattenverken Alelyckan eller Lackarebäck. Men många kommuner i Sverige förlitar sig på dricksvatten från grundvattnet. Även människor med privata brunnar är beroende av tillgång till grundvatten, det vill säga det vatten som finns i hålrum i jord och berggrund.

Ta korta duschar i stället badkarsbad.

Samla regnvatten för att vattna.

Vattna inte med dricksvatten.

Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig.

Diska inte under rinnande vatten.

Ställ en vattenkanna i kylskåpet i stället för att spola tills det blir kallt.

Laga onödiga läckor och droppande kranar.

Källa: Havs och vattenmyndigheten