Nyheter.

2019-05-07 09:16
  •  Det är ont om gratis och lättillgängliga platser i Göteborg, tycker Ia Kjellsdotter och Simon Haglund som jobbar med Jubileumsparken. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Det är ont om gratis och lättillgängliga platser i Göteborg, tycker Ia Kjellsdotter och Simon Haglund som jobbar med Jubileumsparken.
  • Vattnet i den lilla bassängen pumpas in från en saltvattenkil som finns under det söta älvvattnet. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Vattnet i den lilla bassängen pumpas in från en saltvattenkil som finns under det söta älvvattnet.
  • På lördag öppnar utomhusbadet i Jubileumsparken. Bild: Sanna Arbman Hansing
    På lördag öppnar utomhusbadet i Jubileumsparken.
Puffetikett
ETC Göteborg

Tiotusentals hittade hit 2018 – nu öppnar älvbadet för säsongen

Från och med lördag kan man återigen bada i Jubileumsparkens bassänger. Förra året besökte 80 000 personer parken. Verksamhetsledarna önskar att det fanns fler platser i stan där alla kände sig välkomna och ingen behövde betala.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fortfarande är det några trädäck som ska målas och bassängen behöver städas efter vintern. Men snart är Jubileumsparken återigen redo för att ta emot badsugna göteborgare och turister. I helgen invigs sommarsäsongen men en stor fest för allmänheten.

– Inför invigningen har vi jobbat för att så många som möjligt ska kunna vara med. Därför blir det fokus på att rulla. Det kan man göra på rullskridskor, med barnvagn, rullator, rullstol och skateboard, säger Ia Kjellsdotter, verksamhetsledare på föreningen Passalen som sköter verksamheten i parken.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

De kommer ha ett rulldisko på utomhusbanan för roller derby. Bastun och bassängerna kommer vara öppna och besökarna kommer också ha möjlighet att prova på att segla med specialanpassade jollar.

Mycket har hänt

För några år sedan var området kring Kvillepiren ett bortglömt hamnområde med stängsel och stora asfaltsytor. För fem år sedan startade en segelskola i älven och sedan dess har området byggts ut successivt. Man har byggt en prisbelönt bastu av återvunnet material och en odlingsförening har fått piren att grönska med sina pallkragar fulla med grönkål, rabarber och tomater. Förra året öppnade Café Fluss som är en blandning mellan restaurang och klubb och parken fick ytterligare en bassäng i form av en stor badtunna med salt havsvatten.

För barn och unga

Målgruppen för föreningen Passalen är barn och unga med funktionsvariationer. Deras tanke är att området ska vara en plats där alla känner sig välkomna.

– Anledningen till att Passalen driver Jubileumsparken är inte att vi doktorerat på att driva bastu och bad. Vi gör det för att vi är bra på att skapa allmötesplatser, som vi tolkar som platser där alla möter alla. Vi säkerställer att vår målgrupp, som lever i ett stort organiserat utanförskap, känner sig lika välkomna som andra, säger hon.

Tusentals besökare

Förra året hade parken över 80 000 besökare. Det var alltifrån stamgäster och barnfamiljer till turister som hade fått tips om området. Simon Haglund jobbar på Passalen och är projektledare för Jubileumsparken och han tror att en viktig del i framgångsreceptet är att det är gratis.

– Det är inte så många pooler och badhus som är det så många blir förvånade att det inte kostar någonting att gå in. Det gör att personer kan komma hit oavsett ekonomi. Så är det enkelt att ta sig hit med kollektivtrafiken, man behöver inte ha bil. Och tillgänglighetsanpassat, vi har en hiss i bastun och en lift till bassängen, säger han.

Genom åren har Jubileumsparken fått flera priser och utmärkelser. Den senaste i raden var Sienapriset som delas ut av Sveriges arkitekter för att främja god utemiljö. Motiveringen var att området är en inspirerande förebild för medborgardriven stadsutveckling. Simon Haglund håller med om att det är göteborgarnas engagemang som har gjort platsen så omtyckt och välbesökt.

– Det innebär att personer får en stark relation till den här platsen. Förut var det mest ett anonymt hamnområde. Nu har många varit med och format platsen genom åren och den är inte anonym längre.

”Inga hippa tyskar”

Kollegan Ia Kjellsdotter tror att en viktig faktor har varit att de varit med och format platsen från början och haft en röd tråd genom arbetet.

– Vi har inte bara byggt upp en plats med hjälp av ett gäng hippa tyskar och ordnat en stor invigningsfest, och sedan anställt en sur vaktmästare att förvalta alltihop. Vi har verkligen varit med från början, säger hon.

Jubileumsparken är egentligen en tillfällig satsning till och med 2021 då Göteborg fyller 400 år. Just nu pågår en politisk diskussion om parkens framtid. I mars beslutade park- och naturnämnden att satsa 350 miljoner kronor på området. Pengarna ska bland annat gå till att bygga en till bassäng och att göra bastun permanent. I morgon ska politikerna i kommunstyrelsen ta ställning till förslaget. Jessica Segerlund, platsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling, hoppas att Jubileumsparken ska bli permanent.

– Det är det vi ser framför oss och nu inväntar vi bara politikernas beslut. Vi är redo att kavla upp ärmarna och ge parken mer kärlek, säger hon.

Hur det än blir efter 2021 så kommer föreningen Passalen fortsätta att jobba för att Jubileumsparken ska vara en plats där människor med olika bakgrunder och erfarenheter möts. Ia Kjellsdotter säger att de aldrig kommer hyra ut området till en exklusiv skara.

– När vi öppnade fick vi många vip-förfrågningar och det får vi fortfarande. Vi hade säkert kunnat finansiera hela parken om vi hyrde ut platsen till bröllop och stora företagsevent. Men vi säger nej till allt för det här är bara för allmännyttan. Vi vill inte att någon ska lägga upp bilder från bastun med sig själv och sitt coola gäng som är där ensamma.

Invigningsfest i Jubileumsparken

Invigningsfesten är lördagen den 11 maj klockan 13–15.

Själva parken kommer hålla öppet mellan klockan 12 och 18. Bastun och bassängerna kommer vara öppna och besökarna kommer också ha möjlighet att prova på att segla med de specialanpassade jollarna.

Café Fluss är öppet klockan 11-01 på lördag.

Öppettiderna för badet och bastun fram till den 16 juni är tisdag, torsdag och fredag klockan 15–21 samt lördag och söndag klockan 12–18. Sedan är det öppet varje dag fram till mitten av augusti.