Nyheter.

2018-09-13 16:14
Fjällboskolan är en av skolorna som tävlar i årets upplaga av På egna ben. Där är det ofta trångt med bilar utanför vid skolstart. Bild: Christian Egefur
Fjällboskolan är en av skolorna som tävlar i årets upplaga av På egna ben. Där är det ofta trångt med bilar utanför vid skolstart.
Puffetikett
ETC Göteborg

Tävling ska få fler barn gå eller cykla till skolan

Nästan en femtedel av alla mellanstadiebarn får bilskjuts till skolan. Men de kommande veckorna kommer många antagligen välja cykeln eller spårvagnen i stället, eftersom det pågår en tävling om vilken skolklass som kan resa mest hållbart.

Trafiksituationen utanför skolorna blir allt farligare när många föräldrar väljer att skjutsa sina barn i bil till skolan. En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att många föräldrar bryter mot trafikreglerna och att rektorer i regionen är oroliga över den ökade trafiken. Dessutom är det bättre för miljön om fler väljer cykeln eller spårvagnen framför bilen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den här veckan startar projektet På egna ben, en tävling som både ska minska biltrafiken utanför skolorna och lära mellanstadieeleverna att resa hållbart. Klasserna har fem veckor på sig att samla så många poäng som möjligt. Eleverna får poäng för varje dag de går, cyklar eller åker kollektivt till skolan. De kan dessutom få bonuspoäng om de lyckas övertala sina föräldrar, kompisar eller syskon att göra samma sak.

– Det här är ett sätt att försöka få bort bilarna och och samtidigt lägga grunden till ett hållbart sätt att ta sig fram på. Föräldrarna som skjutsar blir en del av problemet, man vill skjutsa för att man vill att barnen ska vara säkra, men om alla tänker så blir det kaotiskt, säger projektledaren Jenny Senelius.

Gör övningar tillsammans

Klasserna kan också göra gemensamma övningar för att samla extrapoäng – alltifrån att lära sig laga en punktering till att göra en enkätundersökning om hur skolpersonalen tar sig till jobbet.

–  Det här är ett bra sätt för pedagogerna att prata om hållbart resande. Vi följer upp med pedagogerna varje år och nästan alla kan tänka sig att vara med igen. Både för att eleverna tycker det är så roligt, men också för att den nya läroplanen fokuserar mycket på trafik, hållbarhet och hälsa, säger Jenny Senelius.

Även gensvaret från eleverna brukar vara positivt, enligt henne.

– Tävlingen svetsar samman klasserna och man får göra något kul tillsammans. Barnen lär sig mer om trafikvett, men de får också en chans att prata av sig innan skolan. Om man går eller cyklar har man också lättare att fokusera på lektionerna, säger hon.

Allt fler föräldrar skjutsar

Trots fördelarna för hälsan och miljön väljer allt fler föräldrar att skjutsa sina barn till skolan. Idag åker nästan en femtedel av mellanstadiebarnen bil till skolan varje dag, trots att de flesta har en mycket kort resväg. Enligt Jessica Westman, doktor i psykologi vid Karlstads universitet, beror det inte på att föräldrarna tycker att skolvägen är osäker. De väljer bilen av praktiska skäl – trots att många barn hellre vill ta sig till skolan på egen hand.

På egna ben är ett initiativ som startade på trafikkontoret i Göteborg för tolv år sedan. Nu har konceptet spridit sig och i årets tävling deltar över 6 000 elever i tio västsvenska kommuner. Klasserna tävlar mot de andra skolorna i sin kommun, och i Göteborg kan de bland annat vinna ett gemensamt besök på Liseberg eller en trampolinpark. Förra året vann den fotbollsinriktade klass 6 på Änglagårdsskolan i Kviberg, och klassföreståndaren Samir Nuefendic hade inga problem med att motivera de tävlingsinriktade eleverna.

– Första steget blev att låta de som bor långt bort och får skjuts till skolan, att bli avsläppta vid buss- eller spårvagnshållplatsen. Den sista biten fick de istället gå tillsammans med sina kompisar, säger han i ett pressmeddelande.

Bara i Göteborg gick de tävlande klasserna över ett varv runt jorden, och sparade in åtta ton koldioxidutsläpp. Projektledaren Jenny Senelius tycker att det brukar märkas i stan när tävlingen pågår.

– I många kommuner är det kännbart. Man ser fler barn som traskar till och från skolorna, säger hon.

Långsiktig förändring

Enligt Jenny Senelius har det funnits liknande projekt i andra kommuner, men få har överlevt lika länge som På egna ben. Hon hoppas att tävlingen kommer engagera ännu fler framöver, och att eleverna inte bara ändrar sina resvanor under tävlingsveckorna utan att de väljer cykeln eller spårvagnen även i framtiden.

– Jag hoppas att de ska se att det fungerar väldigt bra att gå eller cykla. Förhoppningsvis lägger tävlingen grunden för ett hållbart resande senare i livet, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

På egna ben

En årlig poängjakt för att få fler mellanstadieelever att gå, cykla eller åka kollektivt till skolan.

Under fem veckor så samlar eleverna poäng genom att gå, cykla och använda kollektivtrafiken. Om man av någon anledning måste åka bil till skolan, kan man få poäng för att bli avsläppt i närheten och gå den sista biten. Barnen kan också få poäng genom att göra övningar och genom att få anhöriga att inte ta bilen till skolan eller jobbet.

Klasserna tävlar mot varandra och kan bland annat vinna ett besök på Liseberg eller en trampolinpark.

Utmaningen anordnas av Hållbart resande väst, som är Västra Götalandsregionen och region Hallands nätverk för att främja hållbart resande.