Nyheter.

2021-09-03 09:15
Puffetikett
ETC Göteborg

Sverige behöver mer Göteborg

I somras frågade vi er prenumeranter om inte vi ska sluta med en särskild fredagsbilaga och istället använda veckans alla dagar? Lika mycket lokal journalistik – men nu till alla prenumeranter.  Svaret blev ett rungande ja.

Dagens ETC:s satsning i Göteborg startade tack vare läsares crowdfunding först som en egen edition. Men senaste åren har det varit en fredagsbilaga. Övriga veckodagar har prenumeranter fått vanliga Dagens ETC, med inrikes- och utrikesnyheter, kultur, opinion, ekonomi – men utan Göteborg.

– Den här lösningen har skavt allt mer, säger Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC.

– Varför ska inte våra prenumeranter utanför Göteborg få läsa om landets andra största stad, som dessutom är synnerligen intressant vad gäller en rad frågor, till exempel politiska koalitioner, segregation och klimatomställning? Och varför ska våra prenumeranter i Göteborg bara få lokal journalistik en gång per vecka? Vi förlorar den där möjligheten att vara väldigt aktuella och snabbt kommenterande.

”Nu börjar vi planera”

Nu kommer det att bli en förändring. Det står klart efter att drygt 99 (!) procent av tidningens prenumeranter i enkät svarat att man föredrar att den lokala journalistiken har möjlighet att publiceras varje dag, snarare än att stå på väntelista till fredagens bilaga.

– Tack för besked, det fanns liksom ingen tvekan, säger Andreas Gustavsson.

– Det är trots allt prenumeranterna som har sista ordet. Nu börjar vi planera för detta, med löfte om att det absolut inte ska mindre av det lokala. Jag tror det här blir bra för alla. Dels den som prenumererar på bilagan idag, dels den som sitter på annan plats i Sverige och faktiskt behöver få veta vad som sker i Göteborg. Jag är säker på att det här kommer att lyfta Dagens ETC. Mindre Stockholm, helt enkelt.

Ingen dramatik

Idag har Dagens ETC två redaktörer i Göteborg med ansvar för den lokala journalistiken: Christian Egefur och Hanna Strömbom. Utöver det har Dagens ETC två reportrar fast placerade i Göteborg.

– Det här ger oss mycket goda förutsättningar att berätta på ett relevant sätt om staden, säger Andreas Gustavsson.

Men hur mycket vill någon i Gävle, Malmö eller Luleå läsa om Göteborg?

– Det finns ingen smärtgräns så länge artiklarna är aktuella, relevanta och gärna också avslöjande. Tänk på hur mycket som medierna idag förutsätter att alla ska vilja veta om vad som händer i Stockholm… Det är en märklig diskussion. Göteborg är en storstad och speglar många av de viktigaste samhällsutmaningarna. Klart att våra prenumeranter vill läsa om vad som händer.

Finns det ingen risk att Göteborg drunknar när det lokala flyttar in i riksupplagan av Dagens ETC?

– Bara om vi slarvar, men det tänker vi inte göra. Självklart ska det finnas tydliga vinjetter och ingångar. Dessutom ska du mycket lätt kunna följa det lokala material på den nya sajt som vi lanserar under hösten. Det här är inte en dramatisk förändring. Som sagt, lika mycket men fördelat över fler dagar. Vi gör ju nyhetstidning. Då är det här rätt.

99

… procent svarar ”Jättebra, kör i vind” på frågan om Dagens ETC ska satsa på löpande lokal journalistik istället för en bilaga som kommer en gång per vecka.

100

… procent läser Dagens ETC fler dagar än just den som innehåller den lokala bilagan.

80

… procent anser att den lokala journalistiken är viktig eller helt avgörande för att fortsätta prenumerera.

63

… procent har valt att byta till digital prenumeration.

90

… procent tycker att redaktionen i Göteborg ska prioritera att granska stadens politik och näringsliv.