Vision 400.

2021-07-20 01:31
  • Christian Azar, professor i energi och miljö vid Chalmers  Bild: Martina Liljedahl
    Christian Azar, professor i energi och miljö vid Chalmers
  • Bild: Hanna Strömbom
Puffetikett
ETC Göteborg

”Sverige är ett fantastiskt land som har gratis universitet och studielån”

Staden vi bor i fyller 400 år och vi tar jubilerandet i akt för att låta tongivande göteborgare ge sina visioner med lite större förhoppningar och längre perspektiv. Hur ser du framtidens Göteborg?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En väldigt viktig sak är att man genomför rejäla satsningar på skolor, speciellt i utsatta områden. Utbildning är centralt. Både vänstern och liberala borde kunna köpa det idealet med hull och hår. Vänstern lyfter ofta rättvisefrågor, medan  liberala brukar prata om att det inte är så viktigt att alla får samma resultat, men däremot att alla har lika förutsättningar. Alla har ju såklart inte lika förutsättningar och det kommer vi aldrig att kunna uppnå heller, det vore omöjligt eftersom människor och familjesituationer är olika, men skolan har en otroligt viktig kompensatorisk roll. Har man inte föräldrar som kan hjälpa till med matten, eller med studieteknik i allmänhet och förklara vilka möjligheter som finns, så är det skolan som kan ge det. Speciellt när det finns en massa nyanlända som kanske inte har föräldrar som kan det svenska systemet.

Genom idrottsverksamhet och föreningar kan man också satsa på att bygga upp det sociala kapitalet. Bra skolor och satsningar på utbildning räcker så klart inte för att bryta segregation och en lång rad problem i förorterna men det är en viktig pusselbit.

Du är själv uppvuxen i Tynnered, hur har det format din syn på dessa frågor?

– Jag växte upp i Tynnered men har också gått på dagis i några rundor både i Tensta och Bergsjön. Jag gillade verkligen min uppväxt i Tynnered. Skolan var bra och jag hade lärare som såg mig och gav mig möjligheter att utvecklas. Jag har många gånger tänkt att Sverige faktiskt är ett fantastiskt land som har gratis universitet och studielån med betydande bidragsdel som gör det möjligt att studera vidare även om man inte har rika föräldrar. Men för att detta ska vara en reell möjlighet även idag krävs bland annat stora satsningar på utbildning.

– Jag tänker också att det viktigt med ett starkt och dynamiskt näringsliv i Göteborg. Ett som är innovativt, skapar jobb, attraherar duktiga personer från andra länder och bidrar till en levande och framåtblickande stad där människor som går på Chalmers, universitetet, eller andra ställen får spännande och bra jobb och kan bidra till att lösa de utmaningar som vi har. Det kan också vara viktigt att företagen hjälper till att hitta lösningar på utmaningar som finns i de utsatta områdena.

Gott så. Nåt avslutande som du hoppas på?

– Ja, det finns en sak som jag gillar med Stockholm: att man kan bada i innerstan! Nu finns ju Allmänna badet även här i Göteborg, men det vore väl utmärkt om man i framtiden också kunde bada vid till exempel Klippan, det skulle öka attraktionskraften.