Nyheter.

2017-04-13 06:00
  • En nybyggd lägenhet på 70 kvadratmeter år 2015 landar i Göteborg på 10 500 kronor i månadshyra i snitt. Motsvarande sammanlagd kostnad för en bostadsrätt är strax under 6 000.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
    En nybyggd lägenhet på 70 kvadratmeter år 2015 landar i Göteborg på 10 500 kronor i månadshyra i snitt. Motsvarande sammanlagd kostnad för en bostadsrätt är strax under 6 000.
  • Åsa Zschaeck bor på Långströmsgatan och var med och kämpade mot bostadsbolaget Balders ”renovräkningar”.  Bild: Christian Egefur
    Åsa Zschaeck bor på Långströmsgatan och var med och kämpade mot bostadsbolaget Balders ”renovräkningar”.

Svår ocker på hyror och renoveringar

Blev inte som det var tänkt

Nyligen nådde bostadsbolaget Balder och Hyresgästföreningen en överenskommelse om Långströmsgatan där föreningen ”Stå upp för Långströmsgatan” har kämpat mot höjningarna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det blev inte alls som vi hade tänkt oss. Vi ville ju ha ett nollalternativ, men det försvann någonstans på vägen, säger Åsa Zschaeck, en av de boende på Långströmsgatan som har kämpat mot renovering och hyreshöjning.

”Det finns inga alternativ”

Överenskommelsen blev att hyresgästerna får välja på tre olika renoveringsnivåer. Väljer de lägsta renoveringsnivån så blir höjningen i snitt 800 kronor för en etta, 1 050 kronor för en trea och 1 400 kronor för en femma. Men trots att Åsa Zschaeck som kvinna och pensionär är i den största riskgruppen för att få det svårt ekonomiskt så kommer hon ändå att bo kvar.

– För mig som för så många andra så finns det inga alternativ. Även om det skulle gå att hitta en ny hyresrätt någonstans till ett rimligt pris så skulle jag snart hamna i samma situation igen.

Enligt Hyresgästföreningens nya rapport så ger konceptrenoveringarna kortsiktig lönsamhet för bostadsbolagen samtidigt som investeringar för det långsiktigt underhållna bostadsbeståndet åsidosätts. Den kortsiktiga vinstmaximeringen går före den hållbara utvecklingen.