Nyheter.

2019-06-04 10:00
”Det blir allt mer uppenbart för varje dag att partiet måste ha en egen linje i nästa valrörelse”, säger Daniel Suhonen. Bild: Julia Wagner
”Det blir allt mer uppenbart för varje dag att partiet måste ha en egen linje i nästa valrörelse”, säger Daniel Suhonen.
Puffetikett
Dagens ETC

Suhonen: ”Det är uppenbart att Social­demokraterna har problem”

Reformisterna bildades för att driva den socialdemokratiska politiken åt vänster. 

I dag kommer Daniel Suhonen, en av initiativtagarna, till Göteborg för att prata om föreningens idéer. Han möts av en stad där S har förlorat makten för första gången på 24 år.

Göteborg har historiskt varit ett av Socialdemokraternas starkaste fästen, men trots att S var största parti även efter valet 2018 slutade det med att partiet fick lämna ifrån sig makten. Daniel Suhonen ser händelseutvecklingen som oroväckande.

– Jag blir ju oroad om socialdemokratin blir väldigt försvagad i rikets andra största stad. Som är och har varit en arbetarstad under väldigt lång tid. Jag vill ju se en stark socialdemokrati i Göteborg, precis som på alla andra ställen, säger han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Han tycker att det är svårt att kommentera vad som hände när socialdemokraternas tidigare samarbetspartier i Göteborg valde att ingå ett valtekniskt samarbete med allianspartierna.

– Men utifrån sett såg det konstigt ut. Jag tycker att socialdemokratin är ett parti på vänster sida av politiken. Vi kan vara ett mittenparti för att vi vinner majoriteten och därmed mitten med vår vänsterpolitik. Då måste vi naturligtvis, om det finns möjlighet, söka samarbeten på vår sida i politiken, säger han.

Oavsett vad som ligger bakom menar han att socialdemokraterna haft ett ansvar att hålla ihop majoriteten.

– Det gjorde man inte, man misslyckades och resultatet blev att vi socialdemokrater blev snuvade på konfekten, säger han.

”Uppenbart att S har problem”

Daniel Suhonen betonar att han struntar i personkonflikterna och inte är intresserad av att prata om vem som varit dum och vem som varit snäll. Det han vill prata om är hur Socialdemokraterna ska ta sig ur krisen. Och det är där Reformisterna kommer in, menar han. 

– Lösningen är ju att socialdemokratin som rörelse har en politik som vi själva verkligen brinner för och som vi kan övertyga andra människor om, som de attraheras av. Då röstar fler på oss och då stärks vi, säger han.

Hur skulle du beskriva S i dag?

– Det är uppenbart att Social­demokraterna har problem. Man gör sitt sämsta EU-val, man gör sitt sämsta riksdagsval och man är oerhört försvagad bland sina kärngrupper. Det är ett jätteallvarligt läge och det är som att krisinsikten inte finns, säger han.

Reformisterna bildades efter valet förra året och har fått 1500 medlemmar sedan lanseringen. Daniel Suhonen ser det som ett bevis för att det finns ett stort sug både i och runt socialdemokratin efter att det ska hända något.

– Vi uppfattar att man förhåller sig till Reformisterna och vad vi vill göra. Alla håller inte med, men på bara några månader har våra förslag blivit en utgångspunkt när man diskuterar vad socialdemokraterna borde göra, säger han.

Hur har partiets ledning tagit emot Reformisterna?

– Jag uppfattar att det finns en ganska stor förståelse för att den nuvarande linjen som regeringen har valt är väldigt problematisk. 73-punkts­programmet kommer inte att ge några stora socialdemokratiska segrar varken i reformer eller i den allmänna opinionen. Det blir allt mer uppenbart för varje dag att partiet måste ha en egen linje i nästa valrörelse. Det är den vi är inriktade på att diskutera. Det är inte så att partiledningen jublar kollektivt, men i diskussioner och samtal med enskilda personer uppfattar jag att det finns en väldigt stor förståelse och acceptans, ja att man välkomnar oss.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Reformisterna

Reformisterna grundades av Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys, Sara Karlsson, för detta riksdagsledmot för S och Markus Kallifatides, ekonom och docent vid Institutionen för företagande och ledning, Handelshögskolan i Stockholm.

Under våren har föreningen varit ute på vårturné för att berätta om vad de vill.

18 svenska städer besöks.

Turnén avslutas ikväll på Göteborgs Litteraturhus.

Reformisternas sju  reformområden

Ny ekonomisk politik: reformerat ekonomisk-politiskt ramverk för full sysselsättning, offentliga investeringar och en stärkt välfärdsstat.

Nytt skattesystem: skatte­reform för ökad jämlikhet och en utbyggd offentlig sektor.

Nytt pensionssystem: högre inkomster och en stärkt trygghet för pensionärerna.

Ny social bostadspolitik: statligt ansvar för bostadsförsörjningen.

Nytt demokratiserat arbetsliv: kortare arbetstid och ett stärkt inflytande för löntagarna.

Ny grön reformism: statligt driven klimatomställning och en grön industriell utveckling.

Ny regionalpolitik: utjämnade livsvillkor och en jämlik välfärd över hela landet.