Nyheter.

2020-06-13 08:30
 • Saga Pilblad Hjerpe och Josefine Karlsson från Klimatstudenterna på varsin sida om Elin Gunnarsson, ordförande i Göteborgs universitets studentkårer. Tillsammans lyfter de      ett krav om att universitetet förbjuder korta flygresor för personalen. Bild: Christian Egefur
  Saga Pilblad Hjerpe och Josefine Karlsson från Klimatstudenterna på varsin sida om Elin Gunnarsson, ordförande i Göteborgs universitets studentkårer. Tillsammans lyfter de ett krav om att universitetet förbjuder korta flygresor för personalen. 
 • Eva Wiberg, rektor Göteborgs universitet. Bild: Johan Wingborg
  Eva Wiberg, rektor Göteborgs universitet. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Studenter kräver flygstopp på universitetet

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Svaret: Policyn ska ses över

Eva Wiberg är rektor för Göteborgs universitet och har mottagit kravet från Klimatstudenterna och GUS.

– Självklart så uppskattar jag mycket vad GUS och våra kårer gör, och naturligtvis också Klimatstudenterna. Jag tycker det är bra att de fokuserar och ställer krav på alla lärosäten.

– Men Klimatstudenterna är ingen organisation som är erkänd av universitetet och har inte kårstatus. Vi talar alltid med de organiserade kårerna och då är det GUS, Handels och så vidare, säger Eva Wiberg.

”Tydlig policy”

I själva sakfrågan menar hon att GU redan har en tydlig inställning.

– Jag tycker definitivt att vi har en en tydlig policy som säger att flygresor under 500 kilometer inte ska förekomma om det inte finns särskilda skäl till det. Då ska det dokumenteras. Och om man tittar på skrivelsen som GUS och Klimatstudenterna har lämnat så talar de också om undantag. Så jag tycker att policyn är tillräckligt tydlig.

Men när man tittar på siffrorna från GMV så är de väldigt höga. Till exempel 1 161 resor bara mellan Göteborg och Stockholm. Har alla de haft särskilda skäl?

– Det har jag nu gett den arbetsgrupp som håller på med Klimatramverket i uppdrag att titta på. Vilka skäl man har haft, för det har inte jag koll på som rektor. Vi har nästan 6 000 anställda. Men det är viktigt att få se vilka skäl det är man har angett och angripa det där. Ett totalförbud hjälper inte. Vi har ändå en rörlighet med forskning och det kan finnas anledningar till att man flyger. Men det är en stor siffra, det håller jag med om, och det måste vi titta på för att kunna gå vidare.

”Kan inte förbjuda rakt av”

Arbetsgruppen för Klimatramverket som Eva Wiberg pratar om leds av prorektor Mattias Goksör och består av personal och expertis inom GU.

– Jag håller med om att vi måste se över inte bara de här resorna, utan även de internationella resorna. För det är där vi har den stora bulken. Men vi kan inte förbjuda rakt av utan att veta bakgrunder och hur beslut är fattade. När vi vet sådant så kan vi även tydligare förklara vad särskilda skäl är.

Ska se över resorna

Arbetsgruppen ska titta över flygresorna, men även många andra delar av GU:s utsläpp, som man förbundit sig att halvera till år 2030.

– I dagsläget har vi inte de verktygen att mäta exakt var utsläppen finns. Vi vet inte hur mycket fastigheter, resor till och från jobbet, kemikalier, ombyggnationer och annat ger, så tanken är att vi ska gå igenom och få mer tydlighet i de utsläpp som finns. Och naturligtvis är resorna en väldigt viktig del där.

GU:s flygresor

Under 2018 gjordes kring 28 000 flygresor av anställda vid Göteborgs Universitet.

Utsläppen av de resorna är trettio gånger större än de som orsakats av universitetets samtliga resor med bil, taxi och bilpool under året.

8 000 resor skedde på en sträcka under 50 mil

Flygresorna står för ungefär 67 procent av Göteborgs universitets mätta utsläpp

Källa: Göteborgs centrum för hållbar utveckling