Nyheter.

2017-07-11 09:57
Bild: Henrik Montgomery/TT

Stress orsakar allt fler sjukskrivningar

Sjukskrivningarna för stressrelaterad ohälsa fortsätter att öka kraftigt. Bara under det senaste året har antalet stigit med nästan 700 personer i Västra Götalands län och siffran är den högsta i landet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Antalet som personer som är sjukskrivna på grund av stress har ökat stadigt sedan 2010 och nu är Västra Götalands län uppe på rekordhöga nivåer. Bara under det senaste året har antalet sjukskrivna för anpassningsstörningar och reaktion på svår stress ökat från 7500 till 8200 personer. Enligt Försäkringskassans analytiker Ulrik Lidwall är det svårt att säga vad det beror på, men han ser en negativ spiral som uppstår när fler blir sjukskrivna.

– Om personer som jobbar på arbetsplatser med besvärliga förhållanden blir sjukskrivna ökar belastningen på de som är kvar. Då kan stressen bli för hög även för dem, säger han.

De senaste åren har andelen sjukskrivna med stressrelaterad ohälsa ökat i Västra Götalands län. För fem år sedan utgjorde gruppen 11 procent av alla sjukskrivna men idag är siffran 22 procent. Psykisk ohälsa är den klart vanligaste anledningen till sjukskrivning i länet och bara Dalarna har en större andel.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

80 procent kvinnor

En tydlig trend är att kvinnor blir sjukskrivna i betydligt högre utsträckning än män. Av de som är sjukskrivna för stressrelaterad ohälsa i Västra Götaland är nästan 80 procent kvinnor.

– Skillnaden mellan könen är extremt tydlig. En förklaring är att kvinnor i högre utsträckning arbetar inom vård, skola och omsorg, och inom dessa kontaktyrken kan man se att personalen mår sämre både fysiskt och psykiskt, säger Ulrik Lidwall.

 

Enligt Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan, är det svårt att säga varför antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar.  Bild: Press
Enligt Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan, är det svårt att säga varför antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar.

 

Det behöver inte vara arbetsmiljön som gör att man blir sjuk utan kan också vara att man upplever mycket stress i sitt privatliv, eller en kombination.

– Det är inte bara arbetslivet som belastar. Vi ser till exempel att en riskgrupp är personer som har barn i förskoleåldern, säger han.

Relaterade artiklar