Nyheter.

2019-09-06 02:50
Hundratals aktivister planerar att i helgen protestera mot byggnationen av en LNG-terminal i Skarvikshamnen. Bild: Göteborgs Hamn AB
Hundratals aktivister planerar att i helgen protestera mot byggnationen av en LNG-terminal i Skarvikshamnen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Stora protester väntas mot LNG-terminalen

Idag kan över 500 personer komma att delta i en aktion mot den planerade terminalen för fartygsbränslet och fossilgasen LNG i hamnen.

”Vi vill visa regeringen att vi inte accepterar att man expanderar fossilanvändningen under pågående klimatkris”, säger Fanny Sannerud, en av aktionens talespersoner.

Idag ska aktivister från flera olika länder samlas i en massaktion mot LNG-terminalen som bolaget Swedegas planerar att öppna i hamnen. Fanny Sannerud, en av talespersonerna för aktionen Folk mot fossilgas, beräknar att minst 500 personer kan komma att delta. I debatten om LNG framhålls det som allt från ett övergångsbränsle mot biobränsle till något som kan stjälpa klimatarbetet. Personerna bakom Folk mot fossilgas finns bland de som hävdar att den flytande gasen har lika stor klimatpåverkan som andra fossila bränslen.

– Vi vill visa regeringen att vi inte accepterar att man expanderar fossilanvändningen under pågående klimatkris, säger Fanny Sannerud.

Icke-våldsam blockad

Hon vill inte berätta exakt vad som ska ske, men säger att det rör sig om en icke-våldsam blockad och att aktivisterna kommer att använda sig av civil olydnad. På aktionens hemsida står det att de ”kommer att flyta förbi eller igenom eventuella polis- eller väktarlinjer och inte bryta dem med våld”. Massaktionen pågår fram till söndag och gruppen har fått tillstånd att anlägga ett tältläger i Färjenäs.

Polisens räknar också med att ungefär 500 personer kommer dyka upp, eventuellt uppåt 700. De kommer att ha beredskap på plats både i luften, på vattnet och på land.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi kommer ha sjöpolisen och helikopter i tjänst, så jag tror att vi kommer ha ganska bra koll på läget, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Polisen förbereder sig

Polisen förbereder sig nu för flera olika typer av scenarier, men enligt Christer Fuxborg förväntar de sig att demonstrationerna blir lugna.

– Icke-våld. Mer civil olydnad. Man kanske sätter sig på strategiska ställen, mer passivt, för att ställa till lite köer och störa kommunikationen på olika sätt. De kanske gör något på Älvsborgsbron. Det är lite sådana saker vi förväntar oss.

Splittrar politikerna

Frågan om LNG-terminalen splittrar Göteborgs lokalpolitiker, men i en partienkät som ETC Göteborg utförde i maj var en majoritet emot. Endast Socialdemokraterna, Moderaterna och Demokraterna var för och Centerpartiet tog då inte ställning.

– Flytande naturgas är allt annat än optimal, men det är mycket bättre än den tjockolja som många fartyg idag släpper ut i våra hav. Samtidigt vill jag vara tydlig med att detta inte är en långsiktig lösning, sade till exempel kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) då till ETC Göteborg.

Just nu ligger det slutliga beslutet om terminalen på energiminister Anders Ygemans (S) bord. Frågan bereds för närvarande av regeringskansliet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Terminalen i Skarvikshamnen

Anläggningen ska ta emot, förvara och distribuera flytande naturgas.

Företaget Swedegas står bakom terminalen, men Göteborgs stad upplåter marken och ansvarar, genom Göteborgs hamn AB, för hamnverksamheten.

Utöver hanteringen på plats och bunkring, det vill säga tankning av fartyg, så vill Swedegas skicka gasen vidare ut i Sverige med tåg eller lastbil. Det finns också planer på att ansluta terminalen till det svenska stamnätet för gas.

Swedegas har fått tillstånd enligt Miljöbalken, men väntar fortfarande på ett så kallat koncessionstillstånd från regeringen för att kunna hantera LNG och ansluta till det svenska gasnätet.

LNG

LNG står för Liquefied natural gas och översätts till flytande naturgas, det vill säga fossil gas som finns lagrat i marken, utvinns och omvandlas till flytande form.

Den har bildats under många miljoner år, precis som olja, genom nedbrytning av organiskt material. LNG består av en blandning av olika gaser, exempelvis metan, och tillför växthusgaser till atmo­sfären när den förbränns.