Nyheter.

2019-11-29 10:11
Sandra Karleson-Waegle, Gunilla Jansson och Peo Krusell jobbar alla på Göteborgs folkhögskola, och hoppas på att skolan kommer fortsätta drivas av regionen. Bild: Karin Annebäck
Sandra Karleson-Waegle, Gunilla Jansson och Peo Krusell jobbar alla på Göteborgs folkhögskola, och hoppas på att skolan kommer fortsätta drivas av regionen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Stor oro på Göteborgs folkhögskola när ny förening vill ta över

De känner sig överkörda och misstrodda. Sedan beskedet kom att Selma folkhögskoleförening vill ta över Göteborgs folkhögskola har oron varit stor bland de anställda. I december väntas regionen ta beslut om skolans framtid.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Snart tre månader har gått sedan den nybildade föreningen Selma folkhögskoleförening lämnade in en ansökan till Västra Götalandsregionen om att ta över Göteborgs folkhögskola. Sedan dess har oron bland de anställda på skolan varit stor. Och även ilskan. Framförallt reagerar de över att de fick reda på planerna via en tidningsartikel, att det inte har funnits någon kommunikation. De tycker att personerna bakom Selma folkhögskoleförening – bland andra Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens tidigare ordförande, och Lisbeth Sundén Andersson, som bland annat suttit i riksdagen för Moderaterna – borde ha kommit och pratat med de anställda.

– De har inte haft någon kontakt med oss överhuvudtaget, inte heller på ledningsnivå eller förvaltningsnivå vad vi har förstått, utan de har gått direkt till ägaren med hemställan, säger P-O Krusell.

Sandra Karleson-Waegle, it-pedagog, är också hon kritisk till bristen på dialog.

– Även om de kanske gått den korrekta vägen, borde de ju i alla fall kunnat ha kommit hit och berättat själva för oss vad de vill göra och varför. Nu är det som att de vill ta över och ersätta vår verksamhet, säger hon.

”Kollektivt ifrågasättande”

I föreningens hemställan till regionen framgår det bland annat att de vill föra in mer demokrati i folkbildningen, att de vill jobba mot extremism, hedersvåld och terrorism. De skriver också att det behövs ett kunskapslyft i frågorna. P-O Krusell och hans kollegor menar att det framställs som att Göteborgs folkhögskola brister när det gäller demokratiundervisning.

– De här frågorna som de vill jobba med, det är ju sådant vi redan gör hela tiden, , säger han.

Gunilla Jansson, kurator på skolan, håller med.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det blir ett kollektivt ifrågasättande av det vi jobbar med dagligen. Vi jobbar med demokrati utifrån en tydlig värdegrund, och så blir det ifrågasatt, säger hon.

Enda folkhögskolan i Göteborg

Idag drivs sex folkhögskolor av regionen – i Göteborg är Göteborgs folkhögskola den enda. De anställda menar att det finns en poäng i att låta den ägas av just regionen, och inte av en rörelse.

– Att ha en offentligt ägd skola i Göteborg tror jag är väldigt viktigt. Det ger oss en obundenhet att inte vara en rörelseskola. Vi tror att det har varit en framgångsfaktor för Göteborgs folkhögskola, säger P-O.

Vill utreda frågan

Selma folkhögskoleförening hoppas på att få ta över skolan redan till hösten 2020. Men om det blir så är i första hand upp till politikerna i regionstyrelsen. Frågan kommer troligen tas upp på deras sammanträde den 17 december. Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen, tycker att saken i alla fall bör utredas vidare.

– Vi kommer inte fatta något beslut nu, utan ta ställning till ifall frågan ska utredas eller inte. Jag tycker att man ska se positivt på den här sortens förfrågningar, det minsta vi kan göra är väl att titta på vad det skulle innebära om de tar över, säger han.

Enligt Johnny Magnusson pågår det ett större arbete där regionens folkhögskolor ses över. Det är inte klart än, men han menar att det inte finns något egentligt egenvärde i att regionen driver skolor. I alla fall inte i Göteborg.

– Göteborgs folkhögskola är en dagskola, alltså utan internat. Det gör att det är ett lite enklare arrangemang, och enklare för någon annan att driva, säger han.

”Känns märkligt”

Eva Terngren (MP), ordförande i styrelsen för Västra Götalandsregionens folkhögskolor, är dock tveksam till att låta Selma folkhögskoleförening ta över.

– Jag tycker det hela känns ganska märkligt, som jag uppfattar det är det här inte någon medlemsförening med en stark organisation bakom, utan snarare ett antal individer som vill göra detta. Det är en väl fungerande folkhögskola idag, så jag ser inte riktigt poängen med att de skulle ta över, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: ”Vi kan fylla en viktig funktion”

Göteborgs folkhögskola

Har cirka 65 anställda, och 500 elever

Har skola både vid Nya varvet där bland annat allmänna kurser finns, och kreativa program som filmutbildning och teaterproduktion, och en filial i Biskopsgården med allmän kurs och SFI

Drivs idag av Västra Götalandsregionen och styrs av en politiskt vald styrelse

Selma folkhögskole­förening

Bildades i augusti 2019

Styrelsen består av  Lisbeth Sundén Andersson, ordförande, Ann-Sofie Hermansson, vice ordförande, Per Westerberg, Tasso Stafilidis, Susanna Udvardi, Mikael Thörnqvist, Marianne Carlström, Jessica Blixt, Anna-Lena Holberg

Joakim Hjelm som idag är skolchef för Viskadalens folkhögskola och Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg är inte med i styrelsen, men är tänkt att arbeta administrativt i Selma folkhögskola

Tanken är att folkhögskolan ska drivas tillsammans med ett antal medlemsorganisationer, som Varken hora eller kuvad, West pride och  GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime