Nyheter.

2020-01-14 09:08
Många är antagna till vårterminen på Göteborgs universitet. Bild: Sanna Arbman Hansing
Många är antagna till vårterminen på Göteborgs universitet.
Puffetikett
ETC Göteborg

Stor ökning av antalet antagna till universitetet

Sedan förra våren har antalet antagna på Göteborgs universitet ökat stort. Precis som tidigare år är majoriteten kvinnor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nästa vecka börjar vårterminen på Göteborgs universitet. Nästan 14 500 studenter har kommit in, vilket är en ökning med över 18 procent jämfört med förra vårterminen.

– Det är positivt att vi har många som är intresserade av vår verksamhet och våra utbildningar, säger Katarina Borne som är utredare på universitetets planerings- och uppföljningssektion.

Trenden går åt samma håll i hela landet. Totalt har tio procent fler antagits till program och kurser på högskolenivå den här vårterminen jämfört med den förra. Störst är ökningen på högskolan i Borås som tagit in 65 procent fler studenter än tidigare. Även högskolan i Skövde går mot ett rekordår – de har tagit in 33 procent fler studenter än förra vårterminen.

Bra marknadsföring

Totalt hade programmen och kurserna på Göteborgs universitet nästan 34 000 sökande. Katarina Borne ser flera tänkbara förklaringar till att utbildningarna lockar många.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det kan vara att vi har varit duktiga på att marknadsföra vad vi har för utbildningar. Arbetsmarknadsläget och den demografiska utvecklingen brukar också märkas i statistiken, säger hon.

Trenden med allt fler kvinnliga studenter fortsätter. Till vårterminen är två tredjedelar av alla som kom in på ett svenskt lärosäte kvinnor. Den könsfördelningen är extra tydlig i Göteborg.

– Det är starkt kopplat till utbildningsutbudet. Vi har ingen teknisk fakultet men många platser inom vård, utbildning och samhällskunskap, utbildningar som lockar många kvinnliga sökanden, säger Katarina Borne.

Många hoppar av

Men bara för att många blivit antagna innebär det inte att alla kommer att börja. Kanske har man svårt att hitta boende eller så ångrar man sig i sista stund. Därför tycker Katarina Borne att man inte ska stirra sig blind på hur många som söker och blir antagna.

– Söktrycket är en bra attraktivitetsindikator. Men det viktiga är att vi förmedlat vad utbildningen innebär och lever upp till studenternas förväntningar, så att de trivs och klarar sina studier.

Antagna till GU

Vt 2020: 14 462

Vt 2019: 12 246

Vt 2018: 14 681

Vt 2017: 14 249

Vt 2016: 14 620