Sport.

2018-08-03 13:00
Häckgång. Rörelserna över häcken måste övas och lederna mjukas upp. Carl Bengtström följer tränaren Erik Olssons direktiv.  Bild: Håkan Bjärsdal
Häckgång. Rörelserna över häcken måste övas och lederna mjukas upp. Carl Bengtström följer tränaren Erik Olssons direktiv.
Puffetikett
ETC Göteborg

Stjärnskottet som skyndar långsamt

400 meter häck var länge en svensk paradgren i friidrott. Vem minns inte de senaste internationella stjärnorna, västsvenskarna Niklas Wallenlind och Sven Nylander. Fast det var förstås några decennier sedan. Men nu kan det vara nåt på gång igen.

När blott 18-årige Carl Bengtström slog till med 50,20 i sitt första lopp på 400 meter häck i början på sommaren var det många som gnuggade sig i ögonen.

För de initierade var det inte någon överraskning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Han är både explosiv och har en extrem uthållighet, säger tränaren Erik Olsson entusiastiskt. Och klipper häckarna lika bra med bägge benen.

Han om någon vet vad han talar om. Erik har tränat Carl i många år och följt honom sedan han var i tioårsåldern.

– Men visst var det ändå ett oväntat bra lopp, menar Erik.

Det var inte bara svenskt juniorrekord utan också ett lopp under kvalgränsen för senior-EM i Berlin som startar den 6 augusti. Men där får vi bara se Carl i stafettlaget på 4x400 meter.

Hela förra året var målsättningen för Örgrytelöparen att bli snabbare på 400 meter. Något han också lyckades med – och det rejält.

2016 gjorde han 49,00, en tid som han förra året sänkte till 47,32, alltså som 17-åring. I år har han bara sprungit ett lopp på 400 och gjorde 47,44.

Han avstår från 400 meter häck i EM i Berlin fast han hade blivit uttagen om han och tränaren velat. Detta trots att 400 häck hela tiden funnits med i den långsiktiga planeringen.

Jag får snart veta varför.

Skynda försiktigt lyder stategin

Vi har stämt möte på Slottsskogsvallen där Carl ska köra ett ganska lugnt träningspass.

Det är en dryg vecka sedan han tävlade i junior-VM i Tammerfors. Han kom dit i bra slag, ”det såg bra ut”. Final var målsättningen.

Carl blev trea i sitt försöksheat och gick vidare till semifinal. Men där hade han otur. Först blev starten uppskjuten på grund av regn, sedan välte han både andra och nionde häcken och slog i den tionde. Trots det blev han fyra, men tiden 51,55 räckte inte till final. Efter loppet fick Carl rejält ont i ena vaden.

– Det hände nog där på andra häcken, tror Erik.

Finalen vanns sedan av förhandsfavoriten, sydafrikanen Zazini, på 49,42 och de fyra första var under 50 sekunder.

Men Carl och hans tränare Erik Olsson verkar inte allt för nedslagna av den uteblivna finalplatsen. Siktet ligger framåt och att skynda försiktigt är deras strategi. Att köra för hårt när det går bra som junior har sabbat många lovande karriärer. Långt där i fjärran hägrar ett OS, kanske 2020 men framförallt 2024 och 2028.

Fast dit är det långt, nu handlar det om att fortsätta ”vårda” känningen han fick i vaden efter semifinalen i Tammerfors. Den har snabbt blivit bättre men man tar inga risker och detta är också anledningen till att man avstår från 400 meter häck i Berlin.

Jag står och pratar med tränare Erik vid målgången på Vallen medan Carl kör en 25 minuters uppvärmning. Efter den är det dags för lite häckgång av olika slag, allt för att mjuka upp bål och höfter. Carl följer Eriks anvisningar på rörelser över häckarna.

Sedan börjar det egentliga träningspasset. 8 x 300 meter med en minuts vila mellan intervallerna och åtta minuters paus efter den fjärde.

– Börja på runt 50 sekunder, är Eriks direktiv.

Carl sticker iväg, det är vanliga löparskor som gäller idag, inte spikskor, för att minska belastningen.

47,2 blir det på den första trehundringen, det är svårt att hålla igen, och så fortsätter det. Erik ser dock lugn ut fast det går fortare än planerat.

Under pausen hänger jag på Carl när han vandrar ett varv runt gräsmattan.

– Vi är överens om att avstå häcken under EM. Det är dumt att riskera något och lätt att köra på för mycket, säger han, fast man anar att tävlingsmänniskan i honom känner suget.

Varför blev det en satsning på 400 meter och sedan häck?

– Jag fick till det i sprint för några år sedan, innan dess var tresteg min gren i första hand.

Vad är din styrka?

– Jag orkar hela vägen.

Viktiga delar i ett perfekt lopp?

– Jag trycker på nästan för fullt från start. Man måste kunna öppna snabbt. Och sedan springa avslappnat på bortre långsidan – det är en teknik man måste träna in.

En dröm om framtiden?

– Att få vara med i ett OS, säger Carl.

Till hösten börjar han sista året på friidrottsgymnasiet på Katrinelund. Träningen där är ett bra komplement – det är mycket gymnastik och bålstyrka.

Nu kallar Erik och det är dags för de avslutande 4x300 metrarna. Det går snabbare och snabbare, 42,9 på den sista intervallen.

– Där var jag väldigt trött, säger Carl när han pustar ut.

Bäst av allt – det känns ingenting i vaden.

– Ett jäkla bra pass, säger Erik och gör high five med Carl.

Satsar på Junior-EM

På tävlingskalendern närmast efter EM står en GP-tävling på Slottsskogsvallen 18 augusti och sedan SM 25 augusti. Här ska Carl springa 400 meter vid bägge tillfällena. Sedan väntar Finnkampen som säsongsavslutning.

– Kanske blir det 400 meter häck då, säger Erik.

Blickar vi mot nästa år är det stora målet junior-EM i Borås, nästan på hemmaplan för Carl som bor i Landvetter.

– Där vore det kul att lyckas, säger han.

Tränare Erik har en hög målsättning för det mästerskapet. Väldigt hög.

Inte så konstigt.

Bäste europe i VM-finalen i Tammerfors, en britt, kom på femte plats med 50,27 …

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Carl Bengtström

Ålder: 18 år

Klubb: Örgryte

Tränare: Erik Olsson

Satsar på: 400 meter (47.32), 400 meter häck (50.20)

Bor: Landvetter

Aktuell: Springer i svenska stafettlaget 4x400 meter i EM i Berlin. Kvalificerad för start på 400 meter häck, men avstår.