Nyheter.

2019-11-26 00:51
Inom kort kommer stadsdelnämnderna försvinna, bland annat Lundby på bilden.  Bild: Sanna Arbman Hansing
Inom kort kommer stadsdelnämnderna försvinna, bland annat Lundby på bilden. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Stadsdelarna skrotas – nu förbereder sig personalen på den stora omställningen

Förra veckan bestämdes att Göteborg ska skrota stadsdelsnämnderna och ersätta dem med tre centrala nämnder. Nu förbereder sig de anställda på den största omorganisationen på 30 år.

Efter flera års diskussioner har lokalpolitikerna bestämt sig för att avveckla de tio stadsdelsförvaltningarna. De ska ersättas med tre centrala nämnder – en med ansvar för socialtjänsten, en för personer med funktionsnedsättning och en för äldreomsorg samt kommunens hälso- och sjukvård.

Det innebär att det kommer bildas en gigantisk nämnd som har ansvar för hela stadens social­tjänst. Idag ligger de frågorna fördelade på alla stads­delar och social resursförvaltning. Ulla-Carin Moberg, chef över verksamhetsstöd och kommunikation på social resursförvaltning, tror att det kommer att bli en stor förändring. En fördel är att det kommer bli lättare att fatta beslut när det inte finns tio stadsdelar som ska vara delaktiga. Hon tror också att den nya storförvaltningen kan arbeta mer effektivt och få lättare att rekrytera.

– Jag tror att vi kommer få lättare med kompetensförsörjningen. Idag tävlar stadsdelarna och social resurs om vissa yrkesgrupper. Nu kan vi se över var människor behövs bäst, säger Ulla-Carin Moberg.

Frågor om framtiden

Förhoppningen är att organisationsförändringen inte ska märkas bland brukarna. Ulla-Carin Moberg tror att förändringarna främst kommer att beröra de anställda inom vissa områden.

– Det kommer märkas mest på de högre nivåerna. Vi kommer inte vara elva förvaltningsledningar så där kommer det märkas först. De som jobbar med hr, ekonomi och kommunikation kommer också att påverkas, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Bland hennes kollegor är reaktionerna blandade. De flesta tycker att det är positivt och ser fram emot förändringen. Många funderar på framtiden och undrar var de kommer att arbeta och vilka som blir deras kollegor.

”Väldigt väntat”

Utredningen om stadsförvaltningarnas framtid har pågått under två års tid. Därför verkar inte beslutet ha slagit ner som en bomb på stadsdelsförvaltningarna i torsdags.

– Det är såklart något vi pratar om, men det var väldigt väntat att det skulle bli såhär. Vad man tänker om det är nog en personlig fråga som beror på om man tycker det är kul eller jobbigt med förändringar, säger Hanna Björnheden som är kommunikatör i stadsdelsförvaltningen centrum.

Hon får medhåll av Anna Bilén som är kommunikationschef i Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg.

– Många har vetat om det här ganska länge. Vi är vana att agera efter politiska beslut så för mig är det här ganska oproblematiskt, säger hon.

Politikerna var oense

Omorganisationen blir det största i Göteborg sedan stadsdelarna infördes år 1989. Målet är att kommunens service ska bli mer effektiv och likvärdig. Kommuninvånarna ska få lika god äldreomsorg oavsett om de bor i Torslanda eller Guldheden.

När politikerna behandlade frågan förra veckan handlade diskussionerna mycket om hur lokaldemokratin skulle påverkas. Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar röstade emot, av rädsla att lokaldemokratin skulle urholkas. Liberalerna var också kritiska eftersom de inte vill lägga så mycket pengar på en organisationsförändring när kommunen har risig ekonomi.

– Det är ingen hemlighet att svårare tider väntar, och i ett sådant läge läget ser vi med stort bekymmer på hur en stor komplex omorganisation som kommer att belasta skattebetalarna med mycket pengar, sa Helene Odenjung (L) från kommunfullmäktiges talarstol.

Nästa steg är att de splittrade partierna ska försöka komma överens om hur detaljerna ska se ut. Tanken är att omorganisationen ska vara på plats redan i januari 2021.