Nyheter.

2017-07-13 13:04
 • Jonathan Palmquist, Hanna Olsson, Anna Axelsson, Julia Dacking och Mubarak Abdi upptäcker omgivningarna på Bergrums fritidslantgård. Bild: Sanna Arbman Hansing
  Jonathan Palmquist, Hanna Olsson, Anna Axelsson, Julia Dacking och Mubarak Abdi upptäcker omgivningarna på Bergrums fritidslantgård.
 • Tuppen Jean är döpt efter kocken på gården. Bild: Sanna Arbman Hansing
  Tuppen Jean är döpt efter kocken på gården.
 • På naturlägret får deltagarna träffa djur, segla och åka på utflykt i skärgården. Bild: Sanna Arbman Hansing
  På naturlägret får deltagarna träffa djur, segla och åka på utflykt i skärgården.

Sommarlovsläger bland höns och segelbåtar

Den här veckar ordnar föreningen Passalen naturläger som riktar sig mot unga med funktionsvariationer. ETC Göteborg följde med när de träffade kaninerna och killingarna på Bergrums fritidslantgård.

Det är ett förväntansfullt gäng som samlas kring picknickborden vid Bergrums fritidslantgård. I hagarna nedanför strosar kossor på sommarbete och under bordet hoppas några hönor på att någon ska tappa en kaksmula. En av deltagarna undrar om det finns kaninungar och en annan frågar om man verkligen kommer få gå in till killingarna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

De är på ett sommarläger som den ideella föreningen Passalen arrangerar. Den här veckan är det naturtema så förutom att hänga med djuren på lantgården ska de åka till Styrsö och prova på att segla i Jubileumsparken.

– Jag märker hur mycket det här betyder för deltagarna. På sommaren är många skolor och dagliga verksamheter stängda men lägerveckorna gör att att de får roliga sommarminnen ändå, säger projektledaren Josefine Nilsson.

Hon följer med ungdomarna ner till hagarna där fåren kommer springande när de närmar sig grinden. De flesta väljer att stanna på behörigt avstånd men lägerdeltagaren Max Adolfsson går in i hagen för att komma så nära som möjligt.

– De här är verkligen jättegosiga, säger han och kör ner handen i den solvarma ullen på ett får.

 

Max Adolfsson har svårt att hålla balansen mellan fåren och bajshögarna. Bild: Sanna Arbman Hansing
Max Adolfsson har svårt att hålla balansen mellan fåren och bajshögarna.

 

Längtar till seglingen

Han har varit här en gång tidigare men då blev han stångad i magen av en get. Den här gången hoppas han att djuren ska vara fredligare. Han bor i stan men tycker om att komma ut på landet eftersom det finns så mycket att göra.

– Jag längtar till seglingen på torsdag men egentligen är det musik som är min grej, säger han och tar upp sin telefon för att spela upp en låt där han sjunger.

Han har gått på Passalens aktiviteter i flera år och det här året ser han fram emot en särskild lägervecka.

– Senare i sommar ska jag på ett annat läger där man får prova på graffiti och vara DJ. Det är bra för mig som gör egen musik, säger han.

Tidigare under sommaren har de haft sportläger och pysselläger och i slutet av juli har de en vecka med tema film och teater. Projektledaren Josefine Nilsson säger att just bredden på aktiviteterna är viktig så att ungdomarna får testa nya saker. Förhoppningarna är att deltagarna ska skapa sig ett socialt nätverk som de har kvar även utanför lägerveckorna och att några hittar ett nytt fritidsintresse. De tär också viktigt att aktiviteterna är gratis.

– Förra veckan var vi på en trampolinpark och på fredag ska vi till Universeum. Det är platser som alla inte har möjlighet att besöka annars, säger hon.

 

Projektledaren Josefine Nilsson önskar att fler fritidsaktiviteter vore anpassade till personer med funktionsvariationer. Bild: Sanna Arbman Hansing
Projektledaren Josefine Nilsson önskar att fler fritidsaktiviteter vore anpassade till personer med funktionsvariationer.


Efterlyser fler anpassade aktiviteter

Göteborgs stad har fått pengar från regeringen för att ordna kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för unga. Syftet är att alla ska få ett roligt sommarlov oavsett familjens ekonomiska situation. Det finns alltifrån fotbollsläger till filmklubbar, men Josefine Nilsson önskar att fler av dem vore anpassade för personer med funktionsvariationer.

– Många har lätt för att se hinder. Om man har en lägerdeltagare i rullstol kanske man undviker att åka till en trampolinpark men man tänker inte på att personen kan ligga ner på studsmattan och känna hur det känns, säger hon.

I längden är det en demokratisk fråga.

– Det är viktigt att våra deltagare kan delta i kulturevenemang och fritidsaktiviteter. På så sätt blir de en del av samhället och känner att de kan vara med och påverka, säger hon innan det är dags att grilla korv till de hungriga ungdomarna på lantgården.

Passalen

Passalen är en ideell förening som verkar för att barn och unga med funktionsvariationer ska ha aktiva och meningsfulla liv.

Hela sommaren har de kostnadsfria lägerveckor med olika teman. De kommande veckorna är det tema fotografi, DJ och grafitti samt festival- och kalasvecka.

Lägren är riktade mot unga med funktionsvariationer men öppna även för andra.

I augusti ordnar de också så att man kan få vara volontär på Way Out West i den så kallade ”kramgruppen” vars uppgift är att se till att de andra funktionärerna har det bra.