Reportage.

2016-08-30 06:01
Bruno Chies har startat upp  Solidariskt kylskåp i Göteborg, efter berlinsk förebild. Kylskåpet på Vegagatan sköter han, Olof och andra ideella om ihop.  Bild: Christian Egefur
Bruno Chies har startat upp Solidariskt kylskåp i Göteborg, efter berlinsk förebild. Kylskåpet på Vegagatan sköter han, Olof och andra ideella om ihop.

Solidariska kylskåpet står öppet för alla

Sedan en tid tillbaka har Göteborg sitt första "solidariska kylskåp", en trend som har vuxit sig stor i Tyskland. Här får vem som helst hämta gratis mat. Man får gärna lämna också, men det är inget måste. Ambitionen är att det nu ska sprida sig över stadsdelarna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För att få en liten inblick i hur mycket fullt duglig mat som faktiskt slängs varje dag kan man kolla in sidor och forum för dumpstring. Dumpstrare är människor som har gjort till vana att ta tillvara på allt svinn från affärer. Det handlar om container efter container, varje dag, vid varje affär, fyllda med mat som annars bara går till spillo.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag har slutat förvånas. Men i början baxnade jag över hur mycket mat som slängs varje dag, säger Olof.

Butikernas containrar

Han har levt helt och hållet på mat från butikernas containrar i tre år nu. Av den anledningen vill han inte ha med sitt efternamn i tidningen, då det inte är lagligt att rota igenom butikers "sopor". Med Solidariskt kylskåp vill upphovspersonerna göra det både lagligt och enklare för personer att hämta mat som någon annan annars hade kastat.

– Förra året var jag på en kongress om solidarisk ekonomi i Berlin och stötte på "food sharing". Där nere är det hur stort som helst och det står kylskåp överallt, så jag ville försöka starta något liknande här. Jag är väldigt intresserad av just den organisatoriska aspekten, säger Bruno Chies som har startat Solidariskt kylskåp i Göteborg.

Hämta och lämna

Idén är att vem som helst kan både hämta och lämna mat i kylskåpet. Men det finns inga måsten, och är inte någon byteshandel.

– Vem som helst får ta tills den skäms. Det är bara bra om folk hämtar då det blir dåligt så fort annars, säger Olof.

Själva det fysiska kylskåpet hittade de på Facebook av någon som skänkte. Det står nu i Studiefrämjandets lokaler på Vegagatan, där Omställningsverkstan och Cykelköket huserar.

– Vi tänkte från början ha kylskåpet utomhus, men det blev för komplicerat med väder och vind, säger Bruno.

Läs vidare på nästa sida: Samarbete med livsmedelsbutik