Nyheter.

2020-09-29 11:40
Att snåla nu kommer göra det värre sen, varnar socialsekreterare i SDN Norra Hisingen, Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
Att snåla nu kommer göra det värre sen, varnar socialsekreterare i SDN Norra Hisingen, Göteborg.
Puffetikett
Dagens ETC

Socialsekreterare: Vi nekas arbeta mot gängkriminalitet

Gängkriminalitet ska bekämpas med alla medel, det budskapet kommer från både polis och politiker. Men nu larmar flera socialsekreterare i Göteborg om att de hindras från att sätta in förebyggande åtgärder.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

SVT Väst har pratat med flera socialsekreterare i stadsdelen Norra Hisingen i Göteborg som berättar att de tvingas avsluta ärenden trots att insatser hade behövts. Ett exempel handlar om en tolvårig kille som umgås med gängkriminella och har utfört rån och misshandel. När han föräldrar vänder sig till socialtjänsten och ber om hjälp nekas de insatser och ärendet skrivs av.

De socialsekreterare på barn- och familjeenheten som SVT pratat med vill vara anonyma av rädsla för repressalier, men de ger en samstämmig bild av att deras arbetsledare ofta stoppar dem från att bevilja insatser som de själva anser är nödvändiga.

– Det är lagstadgat - finns det behov ska det beviljas en insats. Men när ärendet kommer in får man direktiv att man ska ge ett avslag innan man ens påbörjat utredningen. Så då blir det tydligt att det inte är behovet som styr, säger en av socialsekreterarna till SVT.

”Slår tillbaka”

Socialsekreterarna berättar att ärenden som de tvingats lägga ner ofta kommer tillbaka, och då har problemen blivit värre. Att snåla med insatserna i nuläget kommer att leda till högre kostnader i längden, menar de.

– Även om man kan hålla nere siffrorna på kort sikt så kommer det slå tillbaka på stadsdelen i stort. Både gällande kostnader men också ökade gängproblem, säger en socialsekreterare.

Områdeschefen Alexis Ljungkvist slår dock ifrån sig kritiken. Enligt honom nekas ingen insatser för att det är för dyrt, istället handlar det om att göra en bedömning av behoven i varje enskilt fall.