Nyheter.

2019-01-22 08:30
  • Regionens handläggare sammanställer just nu alla brister som kommit fram under en fördjupad granskning av vårdcentralen Östra Göteborg. I februari ska regionpolitikerna ta ställning till om de ska bryta avtalet med vårdcentralen. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Regionens handläggare sammanställer just nu alla brister som kommit fram under en fördjupad granskning av vårdcentralen Östra Göteborg. I februari ska regionpolitikerna ta ställning till om de ska bryta avtalet med vårdcentralen.
  • En av bristerna som framkommit tidigare på vårdcentralen är att ett 70-tal barn fått för låga doser vaccin vid sina femårskontroller. Bild: Bertil Ericson/TT
    En av bristerna som framkommit tidigare på vårdcentralen är att ett 70-tal barn fått för låga doser vaccin vid sina femårskontroller.
  • En person utan svensk läkarlegitimation har utfört alla gynundersökningar på Vårdcentralen Östra Göteborg. Nu är vårdcentralen skyldig regionen 1,7 miljoner kronor för att de använde obehörig personal under våren 2018. Bild: Isabell Höjman/TT
    En person utan svensk läkarlegitimation har utfört alla gynundersökningar på Vårdcentralen Östra Göteborg. Nu är vårdcentralen skyldig regionen 1,7 miljoner kronor för att de använde obehörig personal under våren 2018.
Puffetikett
ETC Göteborg

Skandaltyngd vårdcentral kan tvingas lägga ner

Förra veckan avslöjade ETC Göteborg stora missförhållanden på den privata vårdcentralen Östra Göteborg. Nu öppnar regionpolitikerna för att bryta avtalet med vårdgivaren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I torsdags rapporterade ETC Göteborg om vårdcentralen Östra Göteborg där småbarn fått fel vaccinationer och pojkar omskurits med osteriliserade instrument. De har dessutom anlitat obehörig personal och fått alldeles för höga ersättningar från regionen. Nu överväger de ansvariga politikerna att bryta avtalet med vårdgivaren.

– Vi har jurister som tittar på det just nu. De gör en juridisk bedömning kring om vårdgivaren har gått över gränsen för själv avtalet. Tjänstemännen på regionen gör en medicinsk bedömning om det är en patientsäker verksamhet eller inte. Sedan lägger de fram ett förslag om hur vi ska agera. Min bedömning är att vi troligtvis säger upp avtalet, om de föreslår det, säger Johan Fält (M) som är ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Får medhåll

Han får medhåll av Ann-Christine Andersson (S) som är andra vice ordförande i samma nämnd.

– Jag har fått uppfattningen att tjänstemännen kommer att rekommendera att vi säger upp avtalet. Men processen är inte färdig än, och vårdcentralsägaren har rätt att bemöta ytterligare några frågor, säger Ann-Christine Andersson (S) som är andra vice ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.

Larmade för ett år sedan

Det var Socialdemokraterna som för ett år sedan föreslog att man skulle göra en granskning av vårdcentralen. Då hade vårdcentralen redan fått böta för att ha fuskat med listningsblanketter och tvingats ändra sina rutiner eftersom IVO anmärkt på att instrumenten de använde vid omskärningar inte var steriliserade. Ann-Christine Andersson hade hört ryktesvägen att det fanns andra saker som inte stod rätt till på vårdcentralen.

– Vi har rätt mycket partifolk som bor i Bergsjön. När jag hörde från flera olika personer att någonting inte stämde, och då föreslog jag en fördjupad uppföljning så att vi skulle kunna åtgärda bristerna eller avfärda ryktena, säger hon.

Fördjupad utredning

Hon fick gehör från de andra politikerna i nämnden och förra våren inleddes den fördjupade utredningen om situationen på vårdcentralen. Sedan dess har läkare och tjänstemän från regionen granskat patientjournaler, gjort oannonserade besök och haft möten med vårdgivaren. Nu börjar de bli klara med sin rapport, som troligen hamnar på Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnds bord vid deras nästa möte som äger rum den första februari.

Hastigt brutna avtal ovanllga

Att regionen hastigt bryter ett avtal med vårdcentraler är mycket ovanligt. Det hände för ett drygt år sedan med vårdcentralen Angered care som var tvungen att stänga över en natt. Nu är den vårdcentralsägaren dömd för grov ekonomisk brottslighet och hans företag är skyldig regionen 22 miljoner kronor. Ann-Christine Andersson säger att situationen på vårdcentralen Östra Göteborg inte verkar lika allvarlig som på Angered care.

– De som drev Angered care var ju kriminella. Den här vårdcentralen är inte alls på den nivån. Men jag har ändå en känsla av att de känner sig väldigt stressade av den här granskningen, säger hon.

Skärpte uppföljningarna

Efter att Angered cares skandalomsusade verksamhet avslöjades så skärpte regionen sin uppföljning av vårdcentralerna. De har bland annat anställt fler personer på regionens koncernkontor, som är de som granskar att vårdcentralerna följer sina avtal.

– Jag skulle säga att vi skärpt till uppföljningen oerhört mycket. Vi gjorde en omorganisation som inte alls blev bra, men nu har vi en helt annan typ av uppföljning som fungerar bättre.

Är det senaste årets avslöjade brister på vårdcentraler i Göteborg ett tecken på att granskningen blivit hårdare eller att fler vårdcentraler missköter sig nu än tidigare?

– Min bedömning är inte att det är fler som inte håller måttet. Vi har 63 vårdcentraler i Göteborg och de allra flesta sköter sig alldeles utmärkt, säger han.

Trots alla anmärkningar som vårdcentralen Östra Göteborg fått de senaste åren har de kunnat driva sin verksamhet vidare som vanligt. De har över 4 000 patienter listade hos sig. Nu har det snart gått ett år sedan Ann-Christine Andersson föreslog en noggrannare granskning av vårdcentralen. Ändå  tycker hon inte att de kunde ha agerat snabbare.

– I fallet med Angered care var vi till exempel tvungna att invänta en rapport från IVO. Men så fort vi fick den krävde jag ett extra nämndmöte för jag kunde inte garantera patientsäkerheten fram till vårt nästa ordinarie möte som var tre veckor senare. I fallet med Östra Göteborg tycker jag inte heller vi kunde agerat snabbare. Jag la fram mitt yrkande direkt när jag nåddes av ryktena.

Men det var snart ett år sedan och utredningen är fortfarande inte färdig?

– Det tar sin lilla tid när det ska granskas och man ska fatta ett beslut. Ett år är egentligen alldeles för lång tid, men å andra sidan måste rättssäkerheten också skyddas, säger hon.

Vad har hänt?

Sedan förra våren gör Västra Götalandsregionen en fördjupad uppföljning av läget på den privata vårdcentralen Östra Göteborg i Bergsjön.

Hittills har det kommit fram att fyra personer som arbetat självständigt med patienter där saknat svensk läkarlegitimation. Vårdcentralen har också fått återbetalningskrav för hundratals felaktigt rapporterade besök. Majoriteten av besöken var omskärelse av unga pojkar, en verksamhet som inte ingår i avtalet med regionen.

Sedan vårdcentralens startade för drygt tre år sedan har de fått anmärkningar från IVO på att de omskurit pojkar med osteriliserade instrument. Det har även uppdagats att de vaccinerat barn med fel vaccin så att de inte fått ett fullgott skydd mot smittsamma barnsjukdomar.

Regionens handläggare skriver nu en rapport om allt som framkommit under den fördjupade uppföljningen. Den ska troligen presenteras för politikerna i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd den första februari. Därefter tar de beslut om vad de ska göra med avtalet med vårdcentralen framöver.