Nyheter.

2016-04-01 07:13
  • Hunden Kompis söker vägglöss med hundföraren Mona Ghalayini. Det är företaget Passéra Detection Dogs som specialutbildar och tillhandahåller vägglushundarna.  Bild: Privat
    Hunden Kompis söker vägglöss med hundföraren Mona Ghalayini. Det är företaget Passéra Detection Dogs som specialutbildar och tillhandahåller vägglushundarna.
  • Mattias Johansson från Passéra och Johan Jensen från Anticimex med hundarna Kotte och Spot. Bild: Privat
    Mattias Johansson från Passéra och Johan Jensen från Anticimex med hundarna Kotte och Spot.

Skadedjurens bästa ovän

Johan Jensen är vägglusexpert på Anticimex. Men när det gäller att hitta de små krypen är det hundarna som verkligen är de bästa vännerna. Fast det finns även en del tips för hur du skyddar dig själv.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vägglössens lavinartade återerövring av sängkamrarna tycks omöjlig att hejda, och inte ens experten Johan Jensen är så hoppfull.

– Det forskas jorden runt på vägglöss så man vet ju aldrig vad som kommer att hända. Men just nu känns det inte så hoppfullt att det ska vända, säger han.

Men det finns ändå en del tips för den enskilde kring hur man kan minimera sina risker.

– Om du är ute och reser så titta under sängen efter svarta fläckar. Placera resväskan långt ifrån sängen och gärna högt upp, och när du kommer hem så packa upp inne på toaletten. Det spelar ingen roll om du reser utomlands eller inom Sverige, säger Johan.

Även begagnade möbler ska man vara försiktig med.

– Det är jättebra att återvinna, men man bör vara försiktig och verkligen titta igenom det man köper.

Hög träffsäkerhet för hundar

Tecken att leta efter är just de svarta fläckarna. Ofta under sängen eller runt sängbenen.

– Fläckarna kan vara från fluga. Men man kan ta lite vatten på fingret och stryka över fläcken. Smetas den ut så är det troligen vägglöss. Det här är kunskaper som har försvunnit i Sverige då vi har varit fria från vägglöss men som alla hade koll på förr i tiden.

Det effektivaste sättet att spåra upp vägglöss är specialtränade hundar. Deras luktsinne går genom väggar och annat som skymmer.

– De är ruggigt effektiva med en träffsäkerhet på 97–98 procent. Vi som tekniker ligger väl på 50 procent. Men vi kan bara lita på våra ögon och vår erfarenhet. Hunden har en helt annan snabbhet och träffsäkerhet i kombination. De känner doften ner på en enda individ eller ägg.

Johan Jensen bekräftar det som bostadsbolagen säger, att vägglössens stora ökning beror på resande och begagnade möbler i kombination med att de gifter man sprutade  med förr har förbjudits. DDT var det vanligaste bekämpningsmedlet och var ytterst effektivt mot vägglöss. Men det var även ytterst hälsofarligt mot människor och gjorde dessutom vägglössen resistenta.

– Vi har även insett att spridningsrisken är mycket större än vad vi tidigare har trott. Många lägenheter var som vattentäta skott när de byggdes. Men i kapp med att kablar, ventilationer, stambyten och annat har skett så är de inte längre täta och vägglössen kan spridas mycket enklare.

Relaterade artiklar