Nyheter.

2019-05-14 16:15
  • ”Vi bor i Sanngården och brukar cykla till vår stuga på Hälsö”, säger Jerry Schöneman, här tillsammans med Therese Schöneman och hundarna Tindra och Cindy. Bild: Sao-Mai Dau
    ”Vi bor i Sanngården och brukar cykla till vår stuga på Hälsö”, säger Jerry Schöneman, här tillsammans med Therese Schöneman och hundarna Tindra och Cindy.
  • ”Jag har aldrig cykelsemestrat men kan tänka mig att göra det”, säger Elisabet Thompson. Bild: Sao-Mai Dau
    ”Jag har aldrig cykelsemestrat men kan tänka mig att göra det”, säger Elisabet Thompson.
  • ”Jag skulle lätt vilja åka på cykelsemesterm någonstans där det inte är så backigt, kanske Öland eller Gotland”, säger Sebastian Boukachabi. Bild: Sao-Mai Dau
    ”Jag skulle lätt vilja åka på cykelsemesterm någonstans där det inte är så backigt, kanske Öland eller Gotland”, säger Sebastian Boukachabi.
Puffetikett
ETC Göteborg

Ser jättepotential för cykelsemester: ”Kommunen borde satsa på bättre vägar”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enkät

Cykelsemester är fortfarande en färsk trend i Sverige. ETC Göteborg har haffat tre cyklister och frågat dem om de brukar ta med sina tvåhjulingar på resa.

Jerry Schöneman

Här tillsammans med Therese Schöneman och hundarna Tindra och Cindy

”Vi bor i Sanngården och brukar cykla till vår stuga på Hälsö”, säger Jerry Schöneman, här tillsammans med Therese Schöneman och hundarna Tindra och Cindy. Bild: Sao-Mai Dau
”Vi bor i Sanngården och brukar cykla till vår stuga på Hälsö”, säger Jerry Schöneman, här tillsammans med Therese Schöneman och hundarna Tindra och Cindy.

– Vi bor i Sannegården och brukar cykla till vår stuga på Hälsö, det är lätt att ta sig ut på färjan. Vi brukar cykla på öarna runtomkring också. Men vi är inga campare, vi är för gamla för det. När vi åker på semester längre bort, som Thailand eller Kanarieöarna, brukar vi inte cykla. Men det skulle vi nog kunna göra om vi bestämde oss för det.

Sebastian Boukachabi

”Jag skulle lätt vilja åka på cykelsemesterm någonstans där det inte är så backigt, kanske Öland eller Gotland”, säger Sebastian Boukachabi. Bild: Sao-Mai Dau
”Jag skulle lätt vilja åka på cykelsemesterm någonstans där det inte är så backigt, kanske Öland eller Gotland”, säger Sebastian Boukachabi.

– Jag började cykla till jobbet för någon månad sedan, det är en nyvunnen kärlek. Jag skulle lätt vilja åka på cykelsemester, någonstans där det inte är så backigt, kanske Öland eller Gotland. Det verkar skönt, jag tycker det är jobbigt att vara bunden av tider så som man blir av buss och tåg. Helst skulle jag nog semestra tillsammans med någon och couchsurfa snarare än att tälta, det är jag för bekväm för. Och jag måste kunna duscha, för jag gillar att cykla fort.

Elisabet Thompson

”Jag har aldrig cykelsemestrat men kan tänka mig att göra det”, säger Elisabet Thompson. Bild: Sao-Mai Dau
”Jag har aldrig cykelsemestrat men kan tänka mig att göra det”, säger Elisabet Thompson.

– Jag har aldrig cykelsemestrat, men kan tänka mig att göra det. Men vi är flera som måste komma överens, så därför har det inte blivit av. Jag skulle vilja ta tåget ner i Europa och cykla längs med floder och åka flodbåt. Eller längs med Göta kanal. Jag tilltalas av att vara ute i naturen och själv rå om min tid. Man behöver inte ha bråttom och kan stressa av.

Cykelleder från Göteborg:

Kattegatt

Invigdes för fyra år sedan och är Sveriges första nationella cykelled. Den är 37 mil lång, går mellan Helsingborg och Göteborg genom Halland med havsnära läge. För den uthålliga är den längsta delen, av åtta delsträckor, 74 kilometer och går genom Kungsbacka. Den är till största delen asfalterad och bilfri.

Ö-luffa

Upptäck nya områden genom att ta med cykeln på färjan mellan de olika öarna i och kring Göteborg. Öckerö är en populär destination med flera små öar att äventyra i för stora och små.

Sverigeleden

Den sträcker sig genom gamla kulturlandskap och följer mestadels mindre trafikerade vägar inne i landet. I större städer som Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Linköping går leden huvudsakligen längs med bilfria cykelbanor.