Nyheter.

2020-12-18 06:38
  • Myrornas har förlorat cirka 30 procent av besökarna i år på grund av pandemin. Bild: Julia Sandstén Vikberg
    Myrornas har förlorat cirka 30 procent av besökarna i år på grund av pandemin.
  • Bild: Julia Sandstén Vikberg
  • Bild: Julia Sandstén Vikberg
Puffetikett
ETC Göteborg

Secondhand-butiker krisar under pandemin

Försäljningen i stadens second hand-butiker har dalat i år till följd av covid-19. Lagren har varit överfulla och personal har permitterats och varslats. I slutändan kan det leda till att kläder och prylar inte återbrukas, att butiker tvingas stänga och till minskade resurser för verksamheternas sociala arbete.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När pandemin slog till i våras blev ovanligt tomt i Björkå­frihets second hand-butiker. Smittorisken höll kunderna borta. Sedan dess har försäljningen inte återgått till normala nivåer.

– Det var ett dramatiskt fall. Någon månad tappade vi bortåt 45 procent. Vi har sett en återhämtning under september/oktober men med de nya restriktionerna tappar vi igen. Det är förödande för oss vars främsta inkomstkälla är försäljningen, säger Gesica Tawakkoli Gunmalm, föreningschef för second hand på Björkåfrihet i Göteborg.

”Minskad försäljning”

Björkåfrihet har varit tvungen att varsla 20 heltidstjänster och permittera personal. Samma mönster går att se bland andra second hand-butiker i staden. Myrorna har tappat cirka 30 procent av sina kunder under året och behövt permittera personal.

– Myrorna har, precis som de flesta andra inom retail, drabbats hårt av minskad försäljning och har därför framförallt korttidspermitterat. Det har vi gjort i alla delar av verksamheten, från insamling, huvudkontor till produktion och butik. Så snart det är möjligt återgår dessa till sin ordinarie arbetstid, säger Åsa Blomberg, marknads- och kommunikationschef på Myrorna.

Stadsmissionen i Göteborg korttidspermitterade 20 procent av arbetsstyrkan under fyra månader i våras.

– Vi har haft det tufft i år, det ska vi inte sticka under stolen med, säger Linus Bergström, verksamhetschef för Second hand på Stadsmissionen.

Svårare ta hand om återbruket

Göteborgs återvinningscentraler har i år haft svårare än vanligt att ta hand om återbruket som lämnas in. Inlämningen av textil ökade med totalt 1,6 procent under de tre första kvartalen 2020 jämfört med 2019 och även inlämningen av prylar tros ha ökat, även om det ännu inte finns någon siffra över totalen än. Samtidigt pausade flera second hand-aktörer i att ta emot under våren. Kretslopp och vatten var därför tvungen att tillfälligt stoppa inlämningen av återbruk på återvinningscentralerna.

– Eftersom flera föreningar korttidspermitterade personal fanns det ingen som kunde hämta saker, plus att folk inte rörde sig ute och handlade. Efter sommaren startade det upp igen och nu samlar vi in återbruk på alla återvinningscentraler, säger Natali Kjernell, processledare på Kretslopp och vatten.

Begränsar insamlingen

Björkåfrihet är en av aktörerna som begränsat insamlingen kläder och prylar som följd av minskad försäljning. Enligt Gesica Tawakkoli Gunmalm riskerar verksamheten att tvingas lägga ner om försäljningen inte kommer igång igen.

– Vi har gjort vad vi kan. Vi har tvingats varsla och permittera personal och begränsat insamlingen. Om försäljningen inte trappar upp och vi inte får något stödpaket överlever vi inte. Behovet av att samla in återbruk finns, men kunderna finns inte.

Samhället förlorar

Hon menar att hela samhället förlorar på att second hand-aktör­er stänger ner.

– Vi bidrar till hållbarhet och återbruk och tar vara på det som annars slängs så det är helt klart förödande ur ett samhällsperspektiv. Saker bränns ifall ingen kan ta emot det, säger hon.

Enligt Linus Bergström kommer Stadsmissionens butiker överleva krisen och har till och med rustat upp med ett nytt lager för att utöka förvaringen.

– Vi har öppnat ett nytt lager bara på grund av att behovet av förvaring ökat i år, säger han.

Enligt honom kan den minskade försäljningen dock leda till minskade resurser till föreningens sociala arbete.

– Ju mindre medel vi får in desto mindre pengar går till vår verksamhet som i har första hand ett syfte att hjälp människor att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden. Minskade intäkter påverkar hur många insatser vi kan göra, säger han.