Nyheter.

2017-09-14 08:35
För första gången kan man förtidsrösta i kyrkovalet i Nordstan. Röstmottagarna på plats uppskattar att de tar emot uppemot 1 000 röster om dagen. Foto: Sanna Arbman Hansing
För första gången kan man förtidsrösta i kyrkovalet i Nordstan. Röstmottagarna på plats uppskattar att de tar emot uppemot 1 000 röster om dagen.

SD: Bli medlem och lämna kyrkan efter valet

I ett nyhetsbrev uppmanar SD Göteborgs ordförande Jörgen Fogelklou sina anhängare att bli medlemmar i Svenska kyrkan bara under själva kyrkovalet. Själv funderar han på att lämna kyrkan efter valdagen.

Sverigedemokraterna kraftsamlar inför helgens kyrkoval. I år har de 1 000 kandidater nationellt vilket kan jämföras med förra kyrkovalet då de ställde upp med 130 stycken. Dessutom är de den nomineringsgrupp – så kallas kyrkans partier – som lägger mest pengar på valet. Deras budget är på 1,2 miljoner kronor vilket är en tiodubbling mot förra kyrkovalet och betydligt mer än exempelvis Socialdemokraternas budget på 300 000 kronor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Rätt riktning”

Även lokalt satsar Sverigedemokraterna på att få mandat i de enskilda församlingarna och i Göteborgs stiftsfullmäktige. SD Göteborgs ordförande Jörgen Fogelklou säger att valet är viktigt trots att han egentligen inte tycker att kyrkan ska styras av partier.

– Jag tycker att de som jobbar inom kyrkan ska driva organisationen utan att politiska partier ska lägga sig i. Vi ställer bara upp för att mota bort de vänsterliberala krafterna som tagit över kyrkan, säger han.

En av Sverigedemokraternas taktiker är att få de partisympatisörer som inte är medlemmar i Svenska kyrkan att gå med bara för att kunna rösta på partiet. I ett nyhetsbrev från april i år ber Jörgen Fogelklou partimedlemmarna om hjälp för att ”skapa ett ordentligt korsdrag” i kyrkan. Han skriver att han själv ska gå med i kyrkan bara för att kunna påverka den ”i rätt riktning” och uppmanar alla SD-anhängare att göra likadant.

– Det är ett sätt att tala om för våra sympatisörer hur man gör om man vill vara med och påverka.

I nyhetsbrevet beskriver du också hur enkelt det är att lämna Svenska kyrkan och skickar med en länk till hemsidan där man begär utträde direkt efter valdagen. Är det en ansvarsfull uppmaning enligt dig?

– Jag minns inte att jag skrivit så men det stämmer nog. Folk har väl rätt att veta att den valmöjligheten finns och hur man gör om man vill vara med och påverka.

Störst ökning på 14 år

Sverigedemokraterna kan ha lyckats med sin mobilisering. I augusti blev 900 nya personer medlemmar i Svenska Kyrkan vilket är nästan 400 fler än samma månad förra året. Ökningen är den största på 14 år och Jörgen Fogelklou tror att en del kan vara SD-anhängare. Han är själv en av de nyblivna medlemmarna och har inte bestämt sig om han tänker vara med i Svenska Kyrkan efter valet.

– Jag är egentligen inte det minsta religiös så om jag kommer vara medlem efter kyrkovalet kan jag inte svara på.