Nyheter.

2015-11-10 08:57
  • En teori är att hakkorset i bakgrunden orsakade att Max Gustafsons bild raderades från Facebook. ”Man tycker ju att om de försöka ge sken av att vara en demokratisk sida så får de utvärdera posten och se vad det är man vill säga” säger han.   Bild: Max Gustafson
    En teori är att hakkorset i bakgrunden orsakade att Max Gustafsons bild raderades från Facebook. ”Man tycker ju att om de försöka ge sken av att vara en demokratisk sida så får de utvärdera posten och se vad det är man vill säga” säger han. 
  • Bilden som fick mannen bakom ”Inte rasist, men” avstängd från Facebook.  Bild: Max Gustafson
    Bilden som fick mannen bakom ”Inte rasist, men” avstängd från Facebook. 

Satir plockas bort snabbare än hot om mordbrand på FB

Det tar flera dagar innan uppvigling till mordbrand försvinner, medan satir om SD plockas bort och orsakar avstängning. Facebooks ”gemenskapsregler” orsakar upprörda känslor.

I fredags publicerade vi en text på webben om Facebooksidan ”Flyktinganläggningskollen i Göteborg”. Sidan har polisanmälts ett flertal gånger för att den anses uppmana till mordbrand på flyktingboenden i och runt Göteborg. Många som rapporterade sidan till Facebook fick svar att den inte bröt mot företagets ”gemenskapsregler”,  men polisen rubricerar sidans innehåll som uppvigling och hets mot folkgrupp. Under helgen försvann sidan, liksom dess nystartade namne för Sverige. 

Kommissarie Bertil Claesson kan inte svara på vem som stängt ner dem, men konstaterar att polisen försöker få fram vem som stått bakom.

Påverkar sidan polisiärt arbete runt de boenden som pekats ut?

– Naturligtvis påverkar det och vi pratar ju med de som är utpekade. Det kan vara så att de själva tar till Securitasbevakning eller att vi har lite extra tillsyn. Det ligger på vår kommendering Alma som handlar om flyktingar och har en hel stab, säger han.

Bertil Claesson har jobbat med det förberedande arbetet inför den kommande demokrati- och hatbrottsgruppen och konstaterar att  hatbrott riktat mot flyktingar och EU-migranter är vanligt på nätet.

– De flesta ärenden vi får in är förvridna människor som är hatiskt inställda till det mesta känns det som och där flyktingar finns med som ett inslag. 

Hur avgör ni allvaret i dem?

– Att yttra sig så är allvarligt i sig tycker jag, men det är svårt att avgöra hur farliga de här och om det finns risk att de genomför sina hot eller inte, sådana bedömningar får vi jobba med hela tiden.

Känsligt med SD-tema

En av dem som är kritiska till Facebooks agerande är tecknaren och göteborgaren Max Gustafson. 

Nyligen la han ut en bild som hann nå en halv miljon användare och delades 2 000 gånger innan den togs bort. Helt utan förklaring.

– Om mina bilder träffar för rätt och blir för populära, då blir de borttagna efter ett tag. Det sitter väl missnöjda människor, förmodligen SD-svansen, och massanmäler bilden. I Facebooks gemenskapsregler står det att de granskar noggrant varje anmälan och det undrar man om de verkligen gör, säger Max Gustafson.

Vid två tillfällen har Facebook försett länkar till hans hemsida med varningsmeddelanden och då administratören bakom sidan ”Inte rasist, men”, som har över 160 000 följare, delade en av Max Gustafsons bilder blev han avstängd i tre dagar.  

– Än så länge har det bara varit när jag gjort bilder på SD-tema. Då verkar det vara väldigt många lättkränkta människor som anmäler, säger Max Gustafson. 

Läs vidare på nästa sida

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter