Tågsemester.

2019-06-04 14:14
  • En tågresa tur och retur mellan Göteborg och Rom släpper ut ungefär 170 kilo koldioxid. Att flyga samma sträcka ger utsläpp på 570 kilo, enligt nätverket Klimatsmart semesters hemsida. Bild: Dennis Schmelz
    En tågresa tur och retur mellan Göteborg och Rom släpper ut ungefär 170 kilo koldioxid. Att flyga samma sträcka ger utsläpp på 570 kilo, enligt nätverket Klimatsmart semesters hemsida.
  • Turisten Margaret Stokes från Nordirland kombinerade tåg och flyg för att ta sig till Göteborg. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Turisten Margaret Stokes från Nordirland kombinerade tåg och flyg för att ta sig till Göteborg.
  • Turistinformatören Marie Stojkov tipsar om Alingsås och Nääs slott som bara ligger en kort tågresa bort. Bild: Sanna Arbman Hansing
    Turistinformatören Marie Stojkov tipsar om Alingsås och Nääs slott som bara ligger en kort tågresa bort.
Puffetikett
ETC Göteborg

Så tar du tåget från Göteborg till semestern

En tågsemester kan vara en månadslång rundresa i Europa eller en helgutflykt till Alingsås. Turistinformatören Marie Stojkov är glad att fler upptäcker tjusningen med att ta tåget på semestern.

I klimatkrisens spår har många börjat prata om tågsemester som ett alternativ. Facebookgruppen Tågsemester samlar nästan 90 000 medlemmar som tipsar varandra om de vackraste svenska tågsträckorna och hur man står ut på de varma nattågen under sommarmånaderna. Någon undrar vad man kan göra med två 11-åringar i Hamburg och en småbarnsfamilj postar inspirerande bilder från en resa på transmongoliska järnvägen.

Turistinformatören Marie Stojkov jobbar på turistbyrån vid Kungsportsplatsen och märker att det har blivit populärt att ta tåget på semestern.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag tycker särskilt att många göteborgare är bra på att upptäcka närområdet med tåg. De har redan sett det mesta i stan och vill se något nytt. De utländska turisterna som kommer hit är mest inställda på att upptäcka stadskärnan. Men om de kommer hit en andra gång är de mer nyfika på vad som finns utanför stan och då är tåg ett bra alternativ, säger hon.

Bland turistbyråns hundratals broschyrer och kartor finns många tips för den som vill starta semestern på centralstationen i Göteborg.

– En resa till Alingsås skulle jag verkligen rekommendera. De fyller 400 år i år så det händer mycket i staden. Hit åker man för att fika och gå omkring på kullerstensgatorna i den gamla svenska småstaden. Det finns också vandringsleder om man är intresserad av det, säger Marie Stojkov.

Hon tipsar också om att ta tåget för att upptäcka området kring Nääs. Det är en välbevarad slottsmiljö från 1800-talet med en trädgård full av planteringar och historiska sevärdheter. På midsommar lockar det traditionella firandet tusentals besökare och här finns också kurser i slöjd och byggnadsvård.

– Området är orört och fint bevarat. Om man tycker om tv-serien Vår tid är nu kommer man se att vissa scener är inspelade på slottet.

SJ utökar avgångarna

När efterfrågan på tågsemester ökar blir också utbudet större. Under sommaren öppnar SJ en snabbtågslinje från Göteborg till Hamburg. Tåget lämnar Göteborg strax före lunch och är framme klockan åtta på kvällen. Därefter kan resenärerna fortsätta med nattåg till andra destinationer runtom i Europa. Hela resan går dock inte att boka via SJ, utan resenärerna måste boka en separat resa med det tyska tågföretaget Deutsche Bahn.

– Det är faktiskt inte så svårt att boka internationella tågbiljetter. Många är vana vid att handla på internet och man beställer lika enkelt de här tågbiljetterna genom att kombinera sj.se och bahn.de för resan Göteborg-Köpenhamn respektive Köpenhamn-Hamburg, säger Petter Essén, affärschef för SJ:s linjer till Köpenhamn, i ett pressmeddelande.

Om man tycker det är krångligt att boka sina resor själv arrangerar flera resebyråer färdiga paketresor med tåg till bland annat norra Italien och den franska rivieran. Det finns också flera resebyråer som specialiserat sig just på att hjälpa kunderna att boka sammanhängande resor genom Europa.

Gratis för pensionärer

En som upptäckt tjusningen med tågsemester är pensionären Margaret Stokes från Nordirland. Hon är på besök i Göteborg och väljer tåget så ofta hon kan.

– Jag åker tåg hela tiden för det är det bästa färdsätet. Bussarna brukar vara sena och det är ont om information och väntsalar. Dessutom tycker jag att det är mer bekvämt att åka tåg.

På Nordirland får alla personer över 65 år åka gratis med tågtrafiken. Det brukar Margaret Stokes utnyttja så mycket hon kan och hon rekommenderar Sverige att införa samma sak. Hennes resa mellan Nordirland och Göteborg var dock lite för krånglig för att åka tåg hela vägen, men hon började sin resa med att ta tåget via Glasgow till Edinburgh. Från Göteborg ska hon åka vidare längs med Västkusten norrut och hon har inte bokat någon resa än, men kanske blir det tåget.

Läs vidare på nästa sida: Hit går tåget från Göteborg

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Man behöver inte åka särskilt långt från Göteborg för att hitta långa sandstränder, vackra cykelstråk och vandringsleder med vildmarkskänsla. I den här artikelserien tipsar ETC Göteborg om hur man kan semestra i närområdet. Idag handlar det om tågsemester.