Nyheter.

2018-11-29 09:01
Alliansens Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Emmyly Bönfors (C) och Axel Josefson (M).  Bild: Thomas Johansson/TT
Alliansens Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Emmyly Bönfors (C) och Axel Josefson (M). 
Puffetikett
ETC Göteborg

Så ska Alliansen styra Göteborg

Vid årsskiftet börjar nya kommunalråd att arbeta i kommunstyrelsen. Nu står det också klart vilka ansvarsområden de nya allianspolitikerna får.

Totalt sex kommunalråd samlar Alliansen i kommunstyrelsen som börjar arbeta nästa år. Tre moderater, en centerpartist, en liberal och en kristdemokrat blir det som tar plats. Av dem är två biträdande kommunalråd som alltså inte deltar i beslutsfattande.

– Jag har jobbat hela mitt politiska liv med att jobba för ett nytt politiskt ledarskap. Det känns väldigt roligt att kunna säga det idag, säger David Lega, KD, som får ansvar för äldre, funktionshinder samt kultur och fritid.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Brett ansvar

Just de många olika ansvarsområdena, och det faktum att Alliansen samlar relativt få, var ett ämne som dök upp. Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Axel Josefson, menar att det är helt klart att man kommer behöva söka samarbeten.

– Alla får breda ansvarsområden. Det är så det ser ut, vi har sex kommunalråd och måste fördela det arbetet mellan de sex. Sedan är det inte bara de som kommer arbeta med att verkställa vår politik, utan våra nämndordföranden tillkommer sedan, säger Axel Josefson.

De sex som sitter här idag bildar ingen egen majoritet i kommunstyrelsen, och två är dessutom biträdande kommunalråd. Hur ser du på det?

– Så är det. Vi har ingen egen majoritet i kommunstyrelsen, så vi kommer behöva samarbeta.

Axel Josefsons huvudansvar blir ekonomin. En reform man ska genomföra i administrationen framöver är att flytta budgetåret, så att budgeten beslutas i november i stället för juni.

– Vi vill att det finns ett bättre underlag för det året som kommer efter. Tidigare har budgeten fastställts i juni och det är väldigt, väldigt tidigt, säger Axel Josefson.

Tar plats efter årtionden

De flesta ansiktena var kända sedan tidigare, men två nya personer tar plats. Det är Moderaternas Nina Miskovsky och Centerpartiets Emmyly Bönfors. Den sistnämnde blir partiets första representant i kommunstyrelsen på över 20 år och får ansvar för miljöfrågor.

– Det är det stora och det lilla. Dels stadens egna verksamhet men också vad vi ger för klimatavtryck i det stora, säger hon.

Liberalernas Helene Odenjung får ansvar för utbildning – från förskola och hela vägen upp genom åldrarna.

– Vi ska öka kvaliteten och likvärdigheten. Barn är olika och har olika förutsättningar, men alla har samma rätt att få sina mål, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Allianspolitikernas ansvarsområden

Axel Josefson, M: Ekonomi, kommunstyrelsens ordförande

Helene Odenjung, L: Utbildning, förste vice ordförande

Hampus Magnusson, M: Trafik och stadsutveckling

Emmyly Bönfors, C: Miljö

David Lega, KD: Äldre, idrott, kultur (biträdande kommunalråd)

Nina Miskovsky, M: Social omsorg (biträdande kommunalråd)