Nyheter.

2020-12-09 16:52
En dos vaccin mot covid-19, tillverkad av Pfizer och Biontech. Bild: Frank Augstein/TT/AP
En dos vaccin mot covid-19, tillverkad av Pfizer och Biontech.
Puffetikett
ETC Göteborg

Så många vaccindoser får regionen i första omgången

Besked i dag: När vaccinerna mot covid-19 väntas nå Sverige i januari får Västra Götalandsregionen lite mer än 100 000 doser.

– Vi är redo för att ta emot vaccinsdoserna och ligger bra till i vår planering för att kunna erbjuda vaccin till de prioriterade grupper som Folkhälsomyndigheten beslutat om, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare, Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande. 

Totalt väntas 101 500 doser kunna finnas tillgänliga i regionen i januari där majoriteten (88 000 doser) beräknas vara tillverkade av Pfizer. Vaccinen ska ges i två doser med ett par veckors mellanrum mellan dos ett och två. Först ut att vaccineras, enligt Folkhälsomyndighetens prioritetsordning, blir personer på äldreboenden och med hemtjänst. Därefter personal på äldreboenden och i hemtjänsten, samt närstående till personer med hemtjänst.

I februari väntas ytterligare en halv miljon doser från olika tillverkare. Ett första beslut om godkännande av coronavaccin inom EU väntas 29 december.

– Detta är preliminär information från Folkhälsomyndigheten och i nuläget är vaccinerna ännu inte godkända. Men så fort vaccinerna blir godkända och kan levereras till oss, så är vi redo att påbörja vaccineringen, säger Kristine Rygge.

Fördelningen av doserna grundar sig på läkemedelsföretagens egna uppgifter om produktions- och leveransförmåga samt hur stor andel av regionernas befolkning som är 70 år eller äldre.

Fakta: Fördelning av vaccin till Västra Götaland

Tillverkare januari februari
Pfizer 88 000  88 000
Moderna 13 500  13 500
AstraZeneca 404 900

Antal doser, källa: Västra Götalandsregionen