Nyheter.

2017-04-25 11:13

Så klarade Göteborg att bosätta nyanlända

Att hitta bostäder till nyanlända har varit tufft för storstadskommuner med mycket tillväxt. Men viktiga avgörande faktorer har också varit civilsamhällets insatser, politisk vilja och flexibilitet. Några av Göteborgs kranskommuner har löst uppgiften – andra har många kvar att bosätta.

Paviljonger, rivningslägenheter och gamla skollokaler har fått fungera som tillfälliga hem när Göteborgs tolv närmaste kranskommuner försökte ordna bostäder till nyanlända förra året. Öckerö, Alingsås och Stenungsund lyckades bäst medan storkommunen Kungsbacka fortfarande hade 74 personer att hitta en bostad till vid årets slut.

Siffror från Migrationsverket visar att det är stor skillnad på hur de lyckats bosätta personer som de anvisats.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Läget viktigt

Civilsamhällets insats och attityd inför mottagandet har varit viktig ute i kommunerna under det senaste året, i form andrahandsbostäder, hjälp med att ställa i ordning lokaler och snabbt kunna få igång nödvändiga samhällsfunktioner. Det konstaterar Jan-Ove Östbrink som är bostadspolitisk expert på Sveriges kommuner och landsting, SKL. Men än större betydelse har det geografiska läget och därmed trycket på bostadsmarknaden haft.

– Kring storstäderna och de större universitetsorterna är det allra tuffast, där man har en stark tillväxt, säger han och tillägger att de som anvisas till kommunerna bara är drygt hälften av de nyanlända som behövde bostad i landet förra året.

Bland dem som själva valt vilken kommun de vill bo i så har många blivit kvar i landets södra halva, där de kanske redan hunnit hitta ett kontaktnät eller tillfällig bostad.

– Det som byggs nytt är sällan det som lämpar sig för gruppen nyanlända. Det gäller att det skapas utrymme för i andra änden av bostadskedjan, annars får man hitta tillfälliga lösningar, säger Jan-Ove Östbrink.

Jan-Ove Östbrink har rest runt i flertalet kommuner och mött både förtvivlan och handlingskraft. En tydlighet från politiskt håll och en förmåga att titta framåt har varit utmärkande för de som lyckats bättre med bosättningen.

– De har försökt ta ett helhetsgrepp och inte bara försöka lösa situationen för stunden, utan ta ett steg till och tänka långsiktigt. Och jobba med många verktyg samtidigt, säger han.

”Attraktiv kommun”

Han är inte förvånad att Kungsbacka är en av de kommuner som haft svårt att klara mottagandet.

– Kungsbacka är en väldigt attraktiv boendekommun med höga bostadspriser. Det finns inte mycket ledigt och man har en svår bostadsbrist från början som man måste ta itu med och så kommer den här utmaningen ovanpå det, säger han.

Kungsbacka, med sina cirka 80 000 invånare, anvisades 316 personer förra året och hade vid årsskiftet fortfarande 74 personer från 2016 års kvot som väntade på att få komma till kommunen. Nu har en del av ett modulboende öppnats där 25 personer kunnat flytta in. Under 2016 har kommunen, utöver modulbostäderna, konverterat två gamla skolor och även använt sig av campingstugor. De har beslutat att inte öppna sovsalar.

– Det är inget värdigt boende för våra nyanlända. Det hade varit enda sättet för oss att kunna klämma ihop alla från 2016, säger Karin Martinsson, integrationschef i Kungsbacka.

Eftersom de inte har tagit emot många nyanlända tidigare så är antalet anvisade relativt hög. Karin Martinsson konstaterar att Kungsbacka inte kommer att klara av att ta emot alla som anvisas till kommunen i år heller, men att de tusentals lägenheter som håller på att nyproduceras frigör bostäder över tid.

– Det är en rättviseformel, hur många man ska ta emot, men det slår mot kommuner som är attraktiva, dit många vill flytta och där det är bostadsbrist, säger Karin Martinsson och betonar att det inte handlar om att Kungsbacka kommun inte vill ta emot nyanlända.

Läs vidare på nästa sida: Saknar eget bostadsbolag

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Bosättningslagen

Lagen om att alla kommuner ska ta emot nyanlända med uppehållstillstånd började gälla den 1 mars 2016. 

Avsikten med lagen var att fördela nyanlända jämnare över kommunerna och därmed ge dem större möjlighet att komma in i samhället och på arbetsmarknaden.

Andelen nyanlända fördelas till kommunerna efter folkmängd, antal mottagna tidigare, hur många asylsökande som redan vistas i kommunen och arbetsmarknadens förutsättningar.

Från årsskiftet så ansvarar Migrationsverket för alla anvisningar, dessförinnan anvisade även Arbetsförmedlingen.

Nyanlända har rätt att själva bosätta sig i en annan kommun på egen hand.