Nyheter.

2018-11-28 11:45
En av de tre uppgångarna ska byggas i ett nytt hus på Handelshögskolans område. Bild: Johannes Norlander Arkitektur AB och Arup för Akademisk Hus och Trafikverket
En av de tre uppgångarna ska byggas i ett nytt hus på Handelshögskolans område.
Puffetikett
ETC Göteborg

Så blir Västlänkens nya tågstation i Haga

En av Västlänkens stationer kommer vara i Haga. Nu har byggnadsnämnden klubbat en ny plan för hur det nya stationsområdet ska utformas.

När man ska bygga en station för Västlänken i Haga gör man en ny detaljplan över hela området från kanalen till Handelshögskolan. Området är svårplanerat med fornlämningar i allén och Hagakyrkan och Samhällsvetenskapliga universitetsbiblioteket som måste bevaras. Även Rosenlundsbron och det höga huset på Handelshögskolan skyddas genom bestämmelser.

– Det är en stadsmiljö med stora historiska och sociala värden. Vi har gjort stora hänsynstaganden i alla val, säger Sandra Trzil som är projektledare på stadsbyggnadskontoret och har jobbat med detaljplanen sedan 2012.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Tre stycken stationer

Även Handelshögskolan påverkas av den nya detaljplanen. Tegelhuset i korsningen Haga Kyrkogata och Vasagatan kommer rivas och ge plats åt en stationsbyggnad. De andra uppgångarna planeras på parkeringsplatsen ner mot kanalen och i Kungsparken mellan Nya Allén och Parkgatan. Den sistnämnda blir huvudentré och där man byter till annan kollektivtrafik.

– Uppgången vid Pusterviksplatsen kommer skapa smidiga rörelser över Rosenlundsbron mot innerstan, säger Sandra Trzil.

I stationen ska det även finnas ett underjordiskt cykel­garage med en tillhörande cykeltrappa. Vägarna och gatorna inom området kommer att vara desamma, förutom Parkgatan och Södra Allégatan som breddas lite för att bussarna och spårvagnarna ska få plats.

Klubbats av nämnden

Nu när detaljplanen klubbats av byggnadsnämnden ska den vidare till antagande i kommunfullmäktige. Under våren planeras också en arkitekttävling för hur området ska gestaltas.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter