Nyheter.

2017-09-18 07:00
– Om vi inte löser situationen med det ojämlika samhället i Göteborg på kort och på lång sikt så riskerar det att stöta ut de goda krafterna. Då hjälper det inte med allt vi gör, med näringslivssatsningar och investeringar, säger Ann-Sofie Hermansson. Foto: Maria Steén
– Om vi inte löser situationen med det ojämlika samhället i Göteborg på kort och på lång sikt så riskerar det att stöta ut de goda krafterna. Då hjälper det inte med allt vi gör, med näringslivssatsningar och investeringar, säger Ann-Sofie Hermansson.

S-toppen: Vi behöver ett nytt folkhem

Göteborg är en stad med två tempon, ett där tillväxten är god och ett där människor inte tar del av framgångarna. Det måste brytas, menar kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

ETC Göteborg har träffat partitopparna för stadens största partier, socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson och Jonas Ransgård för två längre intervjuer. I intervjun med Ann-Sofie Hermansson berättar hon att en av hjärtefrågorna är arbetet med projektet som kallas ”Jämlikt Göteborg”. Målet är att få staden att hålla ihop bättre. Det är en fråga som drivit av Socialdemokraterna under lång tid.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Nu börjar det komma i rullning ordentligt. Det finns ingen quick fix någonstans. Men jag menar att man inte kan ha lägre ambitionsnivå som socialdemokratisk politiker än ett jämlikt samhälle.

Ann-Sofie Hermansson dröjer sig kvar på ämnet klasskillnader. Hon målar upp bilden av Göteborg som en stad som går i två olika tempon. Dels går det strålande för staden: Tillväxten är god och arbetslösheten minskar både bland unga och vuxna. Men samtidigt finns de som inte får ta del av framgångarna.

– Tar du 11:ans spårvagn från Saltholmen till Bersjön skiljer det sig rejält i medellivslängd. Det är ett klassamhälle och det ska vi göra något åt.

Det är inte bara av principiella och ideologiska skäl som hon vill minska skillnaderna mellan samhällsklasserna.

– Om vi inte löser situationen med det ojämlika samhället i Göteborg på kort och på lång sikt så riskerar det att stöta ut de goda krafterna. Då hjälper det inte med allt vi gör, med näringslivssatsningar och investeringar. På Volvo märker de av detta när de söker folk utomlands, de googlar på Göteborg och ser skjutningar och sociala problem. Då är det inte säkert att rätt kompetens söker sig hit tillslut.

Ann-Sofie Hermansson menar att det hon talar om är klassisk social ingenjörskonst. Hon vill återuppliva den ambitionen hos socialdemokraterna, men tror inte att dåtidens politiska lösningar är räddningen.

– Vi behöver folkhemmet 2.0. Men jag menar inte att vi kan lösa dagens problem med 70-talets politik. Det har aldrig funkat att göra så. Nu är det nya lösningar som krävs.

Hon menar att Socialdemokraterna nationellt, i sin roll som största regeringsparti, inte lyckats med politiken på den medellånga sikten.

– Den regering vi har nu är skitduktig på de korta puckarna: Att leverera på vallöftena, och det är många saker som blivit bra sen valet. Vi har också jättebra visioner om ett jämlikt samhälle långt där framme i framtiden. Men vi behöver också lösningarna på den medellånga sikten. Jag tror att vi som parti behöver prata mer om det. Jag tycker det är bra att vi har professionaliserats i vår mediehantering och kampanjarbete men ibland är det så att den pragmatiska reformismen slår allt, säger hon.

Hela intervjun kan du läsa här.

Här kan du också läsa hur hon tycker att vi ska lösa bostadsbristen, hur invandringspolitiken bör se ut framöver enligt henne och vad hon tycker om SD.