Nyheter.

2019-02-11 11:20
Ann-Sofie Hermansson (S) under pressträffen i Göteborg.  Bild: Thomas Johansson / TT
Ann-Sofie Hermansson (S) under pressträffen i Göteborg.
Puffetikett
ETC Göteborg

S-toppen Ann-Sofie Hermansson vägrar avgå

Idag kom besked om att Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg kräver Ann-Sofie Hermanssons avgång. Men huvudpersonen själv vägrar lyda. 

– Jag upplever att jag har ett brett stöd. Det finns inget skäl för mig att avgå, sa hon under en presskonferens.

Tidigt under gårdagen fick Ann-Sofie Hermansson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, ett samtal från partikollegan och distriktsstyrelsens ordförande Anna Johansson om att styrelsen har förlorat all förtroende för henne. Några timmar senare kallade hon till presskonferens för att ge sin syn på beskedet.

– Jag var inte alls förberedd på det här, jag blev väldig förvånad över att de vill att jag ska avgå, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Möte i helgen

I helgen höll distriksstyrelsen ett möte om hennes framtid som gruppledare i Göteborg. Anledningen ska bland annat ha varit dålig arbetsmiljö och att hon undanhållit viktig information. Det var en enig distriktsstyrelse som efter mötet tog kontakt med Ann-Sofie Hermansson.

– Vi kan konstatera att det finns brister i arbetsmiljön. Det är en bred uppfattning bland dem som jobbar i stadshuset att det är så. Det handlar om tryggheten och tilliten, sa Håkan Linnarsson i distriktsstyrelsen till Göteborgs-Posten.

Men enligt Ann-Sofie Hermansson handlar det om ryktesspridningar och kritik mot att hon har gått för hårt fram i frågor om extremism och hedersrelaterad problematik. 

– Jag har inga problem att bemöta kritiken. Jag hade önskat att de kommit till mig med det först och sagt att så här ligger det till, vi behöver hantera detta. Jag tycker inte det är tillräckligt för att jag ska avgå, säger hon.

Kommer inte avgå

Trots kravet kommer Ann-Sofie Hermansson inte att avgå. Enligt henne har det pågått en intern diskussion sedan i höstas med valresultatet och hennes hantering av vissa frågor inom partiet som bakgrund. Hon riktar även kritik mot distriktsstyrelsens agerande att gå ut öppet i media. 

– Det är ovanligt att göra på det här viset, jag kan inte påminna mig om att det har hanterats på det här viset tidigare i partiet. Jag antar att vi har olika syn, sen är det inte så smickrande att säga men det är en maktkamp som pågår, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hon fortsätter:

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att höra att de inte har förtroende, samtidigt som jag känner ett starkt stöd från det stora partiet och då vill jag att det blir upp till distriktskongressen, som har valt in mig, att kräva min avgång. Jag är också beredd på att ställa min plats till förfogande, det ska man alltid vara, men jag vill göra det under ordnade former. Inte genom den här sortens slutna sällskap, säger Ann-Sofie Hermansson. 

Förlorade efter 24 år

I höstas förlorade Socialdemokraterna makten i Göteborg efter 24 års styrande. De tappade med närmare två procentenheter i jämförelse med valet 2014, och även detta tros vara en anledning till beslutet. 

– Jag var förberedd på att få kritik om valresultatet, det skulle vem som helst i min position ha varit. Men jag trodde aldrig det här skulle ske. Det är med sorg i hjärtat som jag sitter här och jag tycker det här är oansvarigt – det kommer inte gagna partiet, säger hon.

Tidigare i helgen meddelade Socialdemokraterna att partikollegan Shahbaz Khan kommer att lämna posten som kommunalråd, vilket tros ha blossat upp frågan kring Ann-Sofie Hermanssons framtid. Anledningen till att Shabhbaz Khan valt att lämna ska vara att han har en annan syn än Ann-Sofie Hermansson på hur partiets arbete ska utvecklas i Göteborg. 

– Vi har diskuterat den frågan, ja vi har haft lite olika bild men inte mer än att jag varje gång har fått både distriktsstyrelsens och kongressens förtroende efteråt, säger Ann-Sofie Hermansson.

”Göra det i ordning och reda”

I diskussionerna har frågor om vilka partier som Socialdemokraterna i framtiden kan tänka sig att samarbeta med kommit upp. Nu hoppas Ann-Sofie Hermansson på en bra diskussion framåt.

– För partiets och Göteborgs skull hoppas jag att vi kan hålla det här så cleant som det någonsin går. Vi får ta det här till distriktskongressen och göra det i ordning och reda utan för mycket infekterade diskussioner, säger Ann-Sofie Hermansson.

ETC har sökt Anna Johansson för en kommentar. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter