Nyheter.

2017-08-27 11:00
Karin Utas Carlsson har varit aktiv inom fredsrörelsen sedan sent 1980-tal. Hon har även forskat om konfliktlösning och jobbat med det professionellt. ”Upptrappningen som pågår, med alla resurser som läggs på vapen, är oerhört allvarlig”, säger hon. Foto: Martin Spaak
Karin Utas Carlsson har varit aktiv inom fredsrörelsen sedan sent 1980-tal. Hon har även forskat om konfliktlösning och jobbat med det professionellt. ”Upptrappningen som pågår, med alla resurser som läggs på vapen, är oerhört allvarlig”, säger hon.

Rörelsen planerar motstånd till militärövningen

Militärövningen Aurora 17 bidrar till att öka spänningen i Östersjöområdet och innebär ett svenskt närmande till Nato. Det menar kampanjen Stoppa Aurora, som planerar en rad aktiviteter i Göteborg för att visa sitt motstånd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Sverige skulle kunna vara en stat som lugnar ner situationen runt Östersjön, men vi håller på att gå åt motsatt håll. Vi måste bli mer alliansfria, säger Karin Utas Carlsson, kampanjens talesperson och aktiv i flera av de medverkande organisationerna.

Aurora 17, den största militärövningen i Sverige på över 20 år, inleds den 11 september och kommer att pågå i nästan tre veckor. Övningen omfattar 19 000 personer från det svenska försvaret, ett 40-tal myndigheter och utländska stridsförband – bland annat från USA och flera andra Natoländer.

Ett moment som kommer att övas är så kallat värdlandsstöd, i enlighet med det värdlands-avtal med Nato som Sverige skrivit under. Det innebär att försvarsmakten ska öva att ta emot utländska förband och stödja dessa med exempelvis skydd, bevakning och logistik.

Aurora 17 är den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Till den kommer stridsförband från flera Natoländer, ­däribland USA. Mindaugas Kulbis / AP
Aurora 17 är den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Till den kommer stridsförband från flera Natoländer, ­däribland USA.

Men det handlar inte om en Natoövning, betonar försvarsmakten. Aurora 17 är en svensk övning, och övriga länder är formellt inbjudna i egenskap av sig själva, inte Natomedlemmar.

– Det är sant, men egentligen har det ingen större betydelse. Vi har skrivit under värdlandsavtalet och det i sig är ett närmande till Nato. Att Natoländer nu kommer hit och övar betyder att vi knyts ännu närmre, säger Karin Utas Carlsson.

Soldaterna kommer att öva på land, i luften och till sjöss. Förband i hela Sverige kommer enligt försvarsmakten att beröras, men de största övningsområdena kommer att vara Mälardalen, Stockholm, Gotland och Göteborg.

”Pratar om Ryssland”

Övningsscenariot går ut på att ett påhittat grannland i öst har ökat sina påverkansoperationer mot grannländerna och kränkt Sveriges territoriella integritet till sjöss och i luften. Enligt försvarsmakten är scenariot helt fiktivt, men Karin Utas Carlsson ser tydligt var inspirationen kommer från.

– Det är ju uppenbart att det är Ryssland de pratar om, även om det inte står rakt ut, säger hon.

Och hon menar att det tydliga utpekandet av Ryssland är ett exempel på upptrappningen i Östersjöområdet. Det försämrade säkerhetsläget tydliggörs än mer av att Ryssland och Vitryssland samtidigt med Aurora 17 genomför en egen stor militärövning, Zapad 17.

– Att vi medverkar i detta är ett feltänk. Vi måste ha vänner omkring oss, inte fiender. Om jag är ovän med min granne så måste jag ju se till att det lugnar ner sig, och det gör man inte med hot, säger Karin Utas Carlsson och fortsätter:

– Fred främjas med samarbete, samtal och diplomati.

Civil olydnad

I samband med militärövningen anordnar Stoppa Aurora-kampanjen – som består av ett 15-tal lokala och rikstäckande freds-organisationer – en kampanjhelg under namnet Fredsaktion Aurora. En av punkterna på programmet är en kurs i ickevåldslig civil olydnad.

– Det handlar om hur man hanterar civil olydnad på ett korrekt sätt och undviker provokationer genom att inte använda våld, vare sig fysiskt eller språkligt, säger Karin Utas Carlsson.

Tanken är att kunskaperna också ska omsättas i praktik i form av en civil olydnads-aktion, men var den kommer att ske och hur den kommer att se ut kan Karin Utas Carlsson inte säga.

– Dels vet vi inte var militärerna befinner sig den dagen, dels bestämmer deltagarna själva vad de vill göra under utbildningsdagen, säger hon.

Utöver det planeras en seminariedag i Lagerhuset söndagen den 17 september, med bland annat ett panelsamtal med företrädare för fredsrörelser i våra grannländer. Dessutom kommer den libyska aktivisten Asma Khalifa hålla ett seminarium om kriget i hennes hemland, och rättviseaktivisten Carmen Blanco Valer ska föreläsa om militariseringen av ursprungsbefolkningars territorier.

Ordnar seminarium

Stoppa Aurora-kampanjen är inte de enda som planerar aktiviteter i samband med militärövningen.

Under Aurora- 17:s första vecka kommer nätverket Fredsam – som består av ett tiotal fredsorganisationer i Göteborg – att finnas på plats i Brunnsparken med ett informationsbord under parollen ”Försvara alliansfriheten – Nato ut ur Göteborg”.

Och redan på torsdag, den 31 augusti, anordnar Fredsam och Svenska freds ett seminarium i Sjömanskyrkan med Thage G. Peterson, bland annat före detta försvarsminister och uttalad motståndare till ett svenskt medlemskap i Nato.

Lördagen den 16 september planeras också en demonstration på Gustav Adolfs torg, arrangerad av ett nätverk av flera organisationer och politiska partier. Talar gör Feministiskt initiativs Gudrun Schyman, vänsterpartisten Stig Henriksson, Valter Mutt från Miljöpartiet och Kommunistiska partiets Robert Mathiasson.