Nyheter.

2020-05-11 08:27
Karin Pleijel
Karin Pleijel
Puffetikett
ETC Göteborg

Rödgrönrosa vill satsa 15 miljoner: ”Skapar trygghet för alla”

Passivitet under sommaren kan leda till  social oro. Det menar de rödgrönrosa partierna som vill satsa 15 miljoner kronor på utöka utbudet i sommar. Men deras förslag möts med tveksamhet från oppositionen.

Fler barn och unga kommer vara hemma i sommar på grund av coronapandemin. Därför är det viktigt att sysselsätta dem, anser Karin Pleijel (MP), kommunalråd.

– Det skapar trygghet för alla. För några år sedan såg vi bilbränder som en ytterst följd av att unga inte har något att göra under sommaren. I år så kommer det även vara svårare för unga att få sommarjobb, säger hon.

Dessutom kommer det statliga bidraget till sommaraktiviteter som kommunen fått de fyra senaste åren att utebli i år. Därför föreslår de rödgrönröda att både stadsdelsförvaltningar och idrott- och föreningsnämnden ska få ökade medel. Totalt vill man att 15 miljoner ska satsas på det.

– Det är viktigt att barn och unga får meningsfulla saker att göra på sommaren, säger Karin Pleijel.

I onsdags skulle frågan upp i kommunstyrelsens sammanträde men den bordlades till den 20 maj.

Elisabeth Lann (KD), kommunalråd med kultur och fritid som ansvarsområde, ställer sig tveksam till förslaget.

– Att förebygga social oro är angeläget. Jag stödjer intentionerna i yrkandet men vill avvakta lite med att besluta om en sådan ytterligare satsning. Vi bör först se hur långt redan avsatta medel räcker och ha viss beredskap för att det kan komma nya skärpta riktlinjer gällande fysiska möten, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Sommarlovssatsningen

Mellan 2016 och 2019 fick kommuner ett extra statsbidrag till att erbjuda gratis aktiviteter för barn och unga under sommarlovet.

Syftet med bidraget var bland annat att stödja kommunerna att utveckla och genomföra aktiviteter  som ger stimulans och personlig utveckling. Även att främja integration, motverka segregation och skapa nya kontaktytor mellan barn med olika social bakgrund.

Göteborg stad fick under de fyra åren totalt 65 miljoner kronor i statsbidrag.