Nyheter.

2017-07-24 09:15
Bild: Botkyrkabyggen

Renovering på de boendes villkor

I Fittja har ett pilotprojekt för miljonprogramsrenovering blivit prisbelönt. Fokus låg på att hålla nere kostnaderna, som landade på en 20-procentig hyreshöjning.

­– Vi hade en ambitiös dialog med hyresgästerna. Så jobbar ju långt ifrån alla idag, säger Botkyrkabyggens vd Chris Österlund.

När kommunala fastighetsbolaget Botkyrkabyggen skulle påbörja upprustningen av sina miljonprogramsområden gällde det att tänka till. Det skulle handla om många tusen lägenheter, där hyresgästerna behövde bo kvar under renoveringens gång. Det gällde också att inte låta kostnaderna skena iväg, så att boende skulle tvingas flytta.

– Största utmaningen var att få kommunikationen på plats och vända oron, frustration och uppgivenheten som ofta inträffar, säger vd Chris Österlund.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Showroom i källaren

Botkyrkabyggen beslöt sig för att göra ett pilotprojekt. Tillsammans med byggjätten NCC och arkitektbyrån Spridd inleddes arbetet med renoveringen av 70 lägenheter på Krögarvägen 2 i Stockholmsförorten Fittja. Ett gammalt källarutrymme gjordes om till ”showroom” med en utställning om områdets historia. Lokalen hade samma mått som en lägenhet, så att lägenhetsförslag kunde ritas upp i skala 1:1 på golvet och boende gå runt och peka på saker som inte funkade. 

Vissa nödvändiga uppgraderingar var bestämda från början, som att stambyte och modernisering av elen, men resten kom man fram till i dialog med de boende.

­– De var inte intresserade av att byta ut sina kök, och de hade väldigt bra köksstommar från sjuttiotalet som man valde att behålla och fräschade upp, förklarar Chris Österlund.

 

Undvek rivningskostnader

Kostnader kunde också kapas genom att jobba med ”rum i rum”-metoden med badrummen. Istället för att riva bort det gamla ytskiktet så byggde man bara på dem. Gamla stammar plomberades, men läts sitta kvar. På så vis slapp man rivningskostnader. I vilken utsträckning detta är möjligt skiljer sig mellan olika hus, ibland behöver man exempelvis riva ned i köken för att komma åt ventilationen. Det behövdes inte i Fittja.

– Ibland är utmaningen arkitektoniskt att göra så lite som möjligt, säger ansvarige arkitekten Klas Ruin på Spridd.

De hyresgäster som ville kunde dock välja att renovera i större utsträckning.

Projektet fick pris som Årets bästa renoveringsprojekt 2017 av Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, SABO.

En viktig läxa var dock att förhandla klart hyreshöjningarna innan dialogen med de boende inleds, erkänner Chris Österlund.

– De kunde nästan inte lyssna, man vill veta vad det innebär för ens hyra, säger hon.

Nu ska ”Fittja People’s Palace” stå modell för de 8500 renoveringar som Botkyrkabyggen kommer att göra de kommande åren.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Stadsvision

Det här är andra delen i ETC Göteborgs artikelserie Stadsvision, där vi presenterar exempel på inspirerande satsningar inom byggnation och infrastruktur.

I Fittja har modellen för att renovera hyresrätter med begränsad hyreshöjning fått pris.

Nu ska ”Fittja People’s Palace” stå modell för de 8500 renoveringar som Botkyrkabyggen kommer att genomföra de kommande åren. 

I Göteborg gör bolag inom allmännyttan olika.

 

Läs mer: 

Krav på grönytefaktor i stan

Relaterade artiklar