Nyheter.

2019-10-02 08:30
  • Om en ny avfallsförbränningsskatt införs kommer Renova att få betala miljonbelopp. Syftet med skatten är att minska utsläppen av växthusgaser. Anläggningen på bilden är Mälarenergis kraftvärmeverk i Västerås. Bild: Pi Frisk/SvD/TT
    Om en ny avfallsförbränningsskatt införs kommer Renova att få betala miljonbelopp. Syftet med skatten är att minska utsläppen av växthusgaser. Anläggningen på bilden är Mälarenergis kraftvärmeverk i Västerås.
  • Avfallet som Renova hanterar kommer från Göteborg och kranskommunerna. Bild: Annelie Moran
    Avfallet som Renova hanterar kommer från Göteborg och kranskommunerna.
  • Christer Lundgren, affärsområdeschef återvinning på Renova. Bild: Pressbild
    Christer Lundgren, affärsområdeschef återvinning på Renova.
Puffetikett
ETC Göteborg

Renovas ökade miljonutgifter kan landa hos kunderna

Dyrare sophantering men lika mycket växthusgasutsläpp. Det kan bli konsekvenserna för göteborgarna om den nya skatten på förbränning av avfall införs i april nästa år.

Renova bränner cirka en halv miljon ton avfall per år i Sävenäs. En ny skatt på avfallsförbränning skulle kunna sluta med en nota på cirka 69 miljoner kronor årligen från 2022. Skatten är tänkt att börja gälla redan i april nästa år, men då med en lägre nivå. Sannolikt rör det sig då om maximalt 27 miljoner kronor för årets kvarvarande månader.

– Vi får anta att det är de summorna, sen exakt hur lagförslaget ser ut och hur det slutligen blir är lite för tidigt att säga, säger Christer Lundgren, affärsområdeschef återvinning på Renova.

Han tillägger att förslaget innehåller ett antal avdrag och undantag, som kan komma att påverka de årliga kostnaderna för bolaget. Skatten ingår i Januariavtalet, överenskommelsen på riksnivå mellan  Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, och finns därför nu med i budgetpropositionen. Ett avgörande kommer när budgeten klubbas av regeringen. Syftet är att minska avfallet och därmed utsläppen av växthusgaser till atmosfären som sker under förbränningen.

Värmer upp hushåll

Förbränningen i Sävenäs värmer upp vatten som går ut i fjärrvärme­nätet, som i sin tur värmer upp tusentals hushåll och lokaler via Göteborg energis nät. Renova ser det som att de inte bara tar hand om soporna, utan även återvinner energi.

I en två år gammal utredning från Finansdepartementet dras slutsatsen att det är just fjärr­värmekunderna som anläggningarna kommer att ”övervältra de ökade kostnaderna på”. Men det blir inte fallet i Göteborg, enligt Christer Lundgren.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Den hamnar hos våra kund­er på avfallssidan. Det är vad vi bedömer i dagsläget.

Han förklarar att de avser att göra en justering i april för hushållen, om skatteförslaget klubbas igenom. Utöver hushållen, som betalar för hanteringen via avfallstaxor, så tar även Renova hand om stora mängder bygg- och företagsavfall.

– Det som kommer från byggare, företag och verksamheter, är merparten av det vi tar emot. Sen har vi i alla våra avtal med alla våra kunder möjlighet att höja för skatter och avgifter, säger Christer Lundgren.

Avfallet kommer från trakten

Avfallet som Renova hanterar kommer från Göteborg och kranskommunerna, men det kommunala bolaget tar även hand om sopor från Norge och Storbritannien. Den andelen har dock krympt avsevärt bara de sista åren. Anledningen är, menar Christer Lundgren, att de istället tar emot större volymer från närområdet.

– Avfallet har ökat så mycket i Västsverige, inte minst på grund av alla infrastrukturprojekt och pågående byggprojekt. Det är inte kopplat till hushållsavfallsmängden. Det är kopplat till industriverksamheter, säger han.

Kommer ni att importera mindre avfall?

– I närtid kommer det inte påverka någonting, vad som händer på sikt är för tidigt att veta. Det beror på hur hela marknaden förändras, om den gör det. Jag tror inte att den gör det, jag tror att detta blir en kostnadsökning som förs över till kommuner och företag helt enkelt, säger Christer Lundgren.

Kommer skatten att minska utsläppen av växthusgaser från er anläggning?

– Nej. Därför att restavfallet behöver förbrännas och andelen fossilt material i restavfallet påverkas inte av en skatt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Nya skatten

Enligt förslaget ska den börja på 75 kronor per ton bränt avfall redan i april nästa år, och därefter stegras till 100 kronor 2021 och 125 kronor 2022. Det finns undantag och avdrag, exempelvis för uttaget material efter förbränningen.

Tanken är att punktskatten på avfall som förbränns ska leda till att Sveriges territoriella fossila utsläpp minskar genom att avfallsförbränningen minskar. Delvis genom att det blir dyrare för andra länder att skicka sitt avfall till Sverige för förbränning.

Exempelvis plast och gummi innehåller kol som vid förbränning leder till koldioxidutsläpp till atmosfären.