Nyheter.

2017-06-19 11:50
Bild: Jonas Dagson/TT

Regionen kan få bemanningspool

Västra Götalandsregionen har stora kostader för inhyrd personal. För att minska dem utreder de nu möjligheten att skapa en intern bemanningspool med specialistläkare och sjuksköterskor. 

Sahlgrenska universitetssjukhuset har ett eget bemanningsföretag med personal som hoppar in när den ordinarie personalen är borta kortvarigt. Den består av både sjuksköterskor, undersköterskor och skötare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8På Västra Götalandsregionens personalutskotts sammanträde förra veckan beslutade de att utreda om även regionen ska ha en egen bemanningspool.
– Tanken är att personalen ska kunna bemanna alla sjukhus i regionen. På så sätt kan vi utnyttja våra resurser på ett bättre sätt, säger Eva Johansson som är enhetschef för arbetsvillkor och HR på regionen.

Det är en del av delprojekten i satsningen ”Oberoende av inhyrd personal” och utredningen kommer att kosta 400 000 kronor som tas från det personalpolitiska anslaget under 2017. Bemanningspoolen är tänkt att bestå av specialistläkare och vissa sjuksköterskegrupper.

– Vi hoppas såklart att det här ska bli verklighet men först måste vi titta på fördelarna och nackdelarna.

I Åmål har hemvården valt att utöka grundbemanningen för att slippa ta in vikarier hela tiden. Skulle det vara ett alternativ även här?
– Den lösningen fungerar nog tyvärr inte här eftersom vårt problem är att det inte finns tillräckligt med sjuksköterskor att anställa på alla orter. I stället kan vi anställa några som har hela regionen som sin arbetsplats.