Nyheter.

2019-02-27 09:50
Emi Zander hjälper till att sätta upp affischer för den alternativa pridefestivalen Reclaim Pride.  Bild: Sao-Mai Dau
Emi Zander hjälper till att sätta upp affischer för den alternativa pridefestivalen Reclaim Pride. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Reclaim Pride JO-anmäler kommunen

Göteborgs stad JO-anmäls av den alternativa pridefestivalen Reclaim Pride. Kommunens beslut att inte låta debattören Fatima Doubakil delta i ett panelsamtal under festivalen i somras bryter mot lagen, menar arrangörerna.

I augusti förra året hölls den alternativa pridefestivalen Reclaim Pride i det kommunägda kulturhuset Fängelset. En av programpunkterna var en visning av filmen Burka songs 2.0 och ett tillhörande panelsamtal. Men ett par dagar innan det skulle ske meddelade Örgryte-Härlandas stadsdelsförvaltning att den medverkande debattören Fatima Doubakil inte fick delta på grund av att man inte var säker på att hon stod upp för demokrati.

Som ETC Göteborg rapporterade då gick arrangörerna ändå vidare med programpunkten som planerat, men nu väljer de även att JO-anmäla staden.

– Vi bad att få underlag för beslutet, men förvaltningen kunde bara ge oss en diffus hänvisning till stadens värdegrund. Vi tycker att i en rättsstat och ett vettigt samhälle ska man kunna försvara sig mot det man blir anklagad för, säger Gabriela Velasquez som är en av arrangörerna.

Enligt Reclaim Pride stred beslutet och hanteringen av situationen bland annat mot förvaltningslagstiftningen. Sektorschefen Lotta Sjöberg anser dock inte att hon hade kunnat agera annorlunda.

– Mitt beslut grundade sig i en bedömning som social resursförvaltning tidigare gjort. De har ett uppdrag att ge oss stöd internt, bland annat vad gäller våldsbejakande extremism.

Hur ser du på att staden nu JO-anmäls?

– Det är alltid bra att saker och ting granskas. Men eftersom jag inte kände mig säker på att hon står upp för mänskliga rättigheter och demokrati kan jag inte se att jag kunde ha tagit något annat beslut. Jag står för det utifrån det uppdrag jag har.