Tre frågor.

2021-07-14 02:20
Puffetikett
Dagens ETC

”Rätt unikt att jobba på det sätt vi gör”

Peter Rundkvist. Projektledare för föreningen Navet som fått Europeiska medborgarpriset som delas ut årligen av Europaparlamentet till ”enastående européer”.

Vilka är ni?

– Vi är en ideell förening i Bergsjön som är starkt medborgardriven. Alla föreningar och organisationer – idrott, etniska eller näringsliv – samarbetar över gränserna för att utveckla och samarbeta kring Bergsjön. Om ett år invigs vårt nya kulturhus. Vi pratar ofta med varandra, vilket lett till att det inte är stuprör mellan oss. Tjänstemännen kommer dessutom ofta till oss för att råd eller hjälp.

Varför har ni fått priset?

– Vad vi vet så är vi rätt unika i Sverige om att jobba på det sätt vi gör. Vi försöker ta nya grepp och pröva en ny modell av medborgarinflytande som är vanligare på kontinenten. Det förutsätter även ett stort eget ansvar. Det är inte bara kommunen som ska stå för allt utan civilsamhället måste vara aktivt.

Vad betyder priset?

– Uppmärksamhet. Alla i Bergsjön får uppmärksamhet. Det förbättrar förstås även incitamenten att jobba för något viktigt för oss alla.

Representerar tusentals

Navet representerar 17 000 medborgare i Bergsjön, ett miljonprogramsområde i Göteborg som byggdes i slutet av 1960-talet. Navet arrangerar bland annat utomhusbio, konserter, språkcafé och workshops kring företagande, lokal hållbar ekonomi eller hjälper unga att förverkliga sina idéer. Navet har även en ny samtalsplattform som heter Bergsjön Talks, där olika samhällsfrågor och lösningar diskuteras.