Tre frågor.

2020-03-06 09:21
Bild: Vattenfall
Puffetikett
ETC Göteborg

Professorn: ”Jag tror att protesterna spelar stor roll”

”Jag tror att protesterna spelar väldigt stor roll och framförallt är det en utmaning för alla företag med fossilbränsleanvändning att vara mycket snabbare än de trodde för ett par år sedan, för att inte förlora sitt anseende”, säger Tomas Kåberger, affilierad professor i industriell energipolicy och ledamot i Klimatpolitiska rådet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På ena sidan har man Preem, på andra sidan Naturskyddsföreningen med flera. Nu har man snart lyckats baxa frågan till regeringen. Vad säger situationen om svensk klimatpolitik?

– Att varken regeringen eller Preem hade förväntat sig att otåligheten i opinionen skulle vara så stor som den är nu. Det är många som helt enkelt inte ser att det kan vara rimligt att öka koldioxidutsläppen någonstans i landet, när utsläppen ska ner till noll de kommande decennierna.

Spelar protesterna in?

– Jag tror att protesterna spelar väldigt stor roll och framförallt är det en utmaning för alla företag med fossilbränsleanvändning att vara mycket snabbare än de trodde för ett par år sedan, för att inte förlora sitt anseende. Preem trodde att man var tillräckligt snabb för att ha ett gott rykte när man lyckades introducera drivmedel med hög andel förnybart innehåll, att de kunde ta små steg i rätt riktning och att en investering som ökade utsläppen skulle accepteras för att man gjorde en del annat bra. Men det räcker inte. Alla måste idag göra mer snabbare än man trodde för ett par år sedan.

Vad hoppas du att detta leder till?

– Jag hoppas att Preem tidigarelägger den utvecklingsprocess som man har pratat om för att göra sig fossiloberoende.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev