Nyheter.

2019-11-07 15:42
Petter Holland, vd på Preem. 
Petter Holland, vd på Preem. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Preem krymper anläggning för att minska utsläppen

Preem krymper ombyggnationen i Lysekil och därmed också utsläppsökningen. Det meddelade de i förra veckan. Samtidigt kräver länsstyrelsen att företaget är tydligare med hur den förnybara produktionen i Göteborg sa se ut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Preem har ansökt om att bygga ut raffinaderierna i Lysekil och i Göteborg. Ansökan för Göteborg, som handlar om att företaget vill kunna bibehålla den fossila produktionen på raffinaderiet och lägga till produktion av bland annat förnybart flygbränsle, behandlas just nu av Mark- och miljödomstolen. Nyligen kom Länsstyrelsen med sitt utlåtande om planerna som ett led i rättsprocessen. Myndigheten anser bland annat att företaget behöver var tydligare med hur mycket naturgas och andra råvaror som beräknas gå åt när Preem ska producera vätgas till flyget, men även vilka förutsättningar som finns för att långsiktigt öka mängden förnybara råvaror som används. Länsstyrelsen skriver också att Preem behöver förklara mer utförligt vilka förutsättningar som finns för koldioxidlagring.

Ansökningen om att bygga ut i Lysekil kom för tre år sedan. Preem fick tillstånd 2018, men det har överklagats till högsta instans och i augusti i år kom beskedet att regeringen kommer att ta över frågan. I förra veckan kontrade Preem med en uppdatering av sin ursprungliga ansökan.

– Preem ska vara koldioxidneutrala 2045, sa Petter Holland, Preems vd, under en presskonferens i samband med att de skickade in de nya uppgifterna.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

20 procent mindre

Utsläppsökningen ska nu bli under 2,2 miljoner ton, istället för de 3,7 miljoner ton Preem uppgett tidigare.

– Den planerade anläggningen har nu utvecklats och är mer kompakt och mer energieffektiv. Den är cirka 20 procent mindre, har en lägre årlig genomströmning av råvara och en betydligt lägre utsläppsökning jämfört med tidigare bedömning.

Petter Holland beskrev det som att Preem står på två ben i omställningen: infasning av förnybar råvara och koldioxidinfångning.