Nyheter.

2019-03-12 16:00
Dyr renovering. Bild: Adam Ihse/TT
Dyr renovering.
Puffetikett
ETC Göteborg

Politikerna diskuterar hamnen och filmstödet

På morgondagens kommunstyrelsemöte ska politikerna bland annat bestämma om de accepterar att renoveringskostnaderna för  Sjöfartsmuseet blivit 40 miljoner dyrare. De ska också diskutera det ­uteblivna stödet till Gothenburg film studios.

Innan jul flaggade det kommunala fastighetsbolaget Higab för att renoveringen av Sjöfartsmuseet skulle bli dyrare än beräknat. Enligt dem kommer slutnotan att hamna på 136 miljoner kronor i stället för de planerade 95 miljonerna. Anledningen är att berget som museet står på ligger närmare markytan än man trott. Nu ska politikerna i kommunstyrelsen bestämma om de ska acceptera de ökade kostnaderna. Museet är stängt sedan i höstas och planeras öppna igen lagom till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Sveriges Hamnar

Som ETC Göteborg skrivit om tidigare vill Vänsterpartiet byta arbetsgivarorganisation i hamnen. Nu har de lämnat in ett yrkande om att säga upp avtalet med Sveriges Hamnar, som de menar har en ”anti-facklig hållning”, och utreda andra alternativ. Det är dock högst osäkert om partiet kommer få något stöd för saken. När frågan kom på tal vid förra kommunstyrelsemötet skakade Helene Odenjung bara på huvudet åt förslaget.

Indraget stöd till filmbolag

Sedan 2015 har Lindholmen Science park fått ett årligt stöd på en miljon kronor för att finansiera Gothenburg Film Studios (GFS) lokaler på Hisingen. Förra året fanns inte stödet med i budgeten och partierna menar att det beror på att utgiftsposten fallit bort i budgetprocessen. Nu föreslår M, V, L, Mp och C att filmbolaget ska få en miljon kronor även för 2019. Hur stödet ska utformas i framtiden återstår att se.