Nyheter.

2017-09-01 12:58
Förra helgen slog polisen i Malmö till mot en kyrkoaktivitet riktad till papperslösa. Foto: Thomas Oneborg / SVD / TT
Förra helgen slog polisen i Malmö till mot en kyrkoaktivitet riktad till papperslösa.

Polisen: Skulle överväga att göra som i Malmö

Polisens uppmärksammade tillslag mot en kyrkoaktivitet i Malmö har mött frän kritik. Hittills har inga liknande tillslag skett i Göteborg, men polisen skulle antagligen gå in om de fick information om en pågående aktivitet för papperslösa.

Förra helgen slog gränspolisen i Malmö till mot ett läger som Svenska kyrkan anordnande för papperslösa. Kritiken mot polisens agerande blev efteråt kraftig. En som stämmer in i kritiken är Henrik Törnqvist, kyrkoherde vid Bergsjöns kyrka.

– Jag tycker att det är oroande att polisen i detta fall gått över en gräns som funnits i århundraden: den om kyrkofrid. Nu var det inte i kyrkolokal detta hände, men det var i ett sammanhang där människor upplevde att de var i kyrkans sammanhang.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Henrik Törnqvist menar att det visserligen stämmer, rent juridiskt, att det inte finns någon fredad zon, men framhåller den moraliska lagen.

– Men jag menar att det finns en djupt moralisk lag som säger att man inte gör så här: man går inte in och tar människor i den här situationen. Med det menar jag inte att kyrkan ska vara en plats där man kan hålla sig undan lag. Men kyrkan och kyrkofriden är en tillflyktsort där man ska kunna hämta andan när det mesta annat i livet har rämnat, säger han.

Henrik Törnqvist berättar att han i sitt arbete i nordöstra Göte-borg möter människor i många olika livssituationer, bland annat människor som är papperslösa.

– Kyrkan gör inte skillnad på de människor som söker sig hit, säger han.

Henrik Törnkvist berättar att han inte har upplevt ett liknande agerande från gränspolisen i Göteborg som det som skedde i Malmö.

Lars Skoglund jobbar vid gränspolisen i region Väst. Han säger att de inte tidigare har agerat på samma sätt som polisen i Malmö. Däremot är det inte otänkbart att de kommer göra det framöver.

– Vi har hittills inte ansett att det varit nödvändigt. Vi gör våra sökningar efter personer som ska avvisas på andra sätt.

Anser ni att kyrkan är en fredad plats?

– Nej, det anser vi nog inte. Men vi har valt att inte gå in i kyrkor helt enkelt.

Kyrkan i Malmö hade ett utannonserat event för just papperslösa. Hur skulle ni agera om något liknande hände här?

– Ja, då skulle vi nog överväga att göra likadant som våra kollegor i Malmö.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter