Nyheter.

2019-08-01 12:00
Det dödliga våldet i konflikten i Tynnered har det senaste året lugnat ner sig, enligt polisen.  Foto: Thomas Johansson/TT
Det dödliga våldet i konflikten i Tynnered har det senaste året lugnat ner sig, enligt polisen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Polisen: ”På ytan lugnt i Tynnered”

Det är en lugn period i Göteborgs sydvästra delar enligt polisen. Men med två explosioner i Göteborg den senaste veckan har nya frågor väckts om en upptrappad gängkonflikt i Tynnered-Frölunda.

Konflikten i Tynnered-­Frölunda utspelar sig framförallt mellan två kriminella nätverk och har pågått i sju år. Efter flertalet skjutningar med dödlig utgång har situationen de senaste året lugnat ner sig något. Enligt Niklas Svensson, biträdande polischef område Syd, beror det på ett stort antal fällande domar.

– Både förra året och i år har ett antal personer som är kända för polisen och som är knutna till organiserad brottslighet blivit dömda till fleråriga fängelsestraff, säger han.

Föryngring i området

Det rör sig om ett tjugotal personer som har blivit fällda för grova vapen- och narkotikabrott. Till en början har det lett till minskad aktivitet, men polisen i område Syd kan se att det nu sker rörelse i nätverken där ett tomrum har lämnats. Och det fylls av allt yngre personer.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Den kriminella verksamheten minskar på kort sikt, men när de äldre kriminella blir dömda och försvinner tar nya personer deras platser och vi kan se att det sker en föryngring i området, säger Niklas Svensson.

I förra veckan inträffade två händelser som ledde till spekulationer om att en upptrappning mellan de båda nätverken kan vara igång igen, vilket Göteborgs-­Posten var först med att rapportera om. Natten till i fredags kastades en handgranat in i en restaurang i Majorna och två dygn senare stod Gyllene korven i Askim i lågor.

Om det rör sig om en hämndaktion kan inte Peter Kron, vid polisens avdelning för grova brott, svara på. Men det går inte att utesluta.

– Det finns väl alltid en möjlighet att det är så. Självklart är det en av våra hypoteser. Det är namnkunniga personer som figurerar så det är en teori så god som någon, absolut, säger han till Göteborgs-Posten.

Inga personer är i nuläget misstänkta för brott.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter