Nyheter.

2017-09-12 14:58
Erik Nord. Foto: Lucas De Vivo
Erik Nord.

Polischefen: IS skulle få demonstrera

Erik Nord, polischef i område Storgöteborg, försvarar på Twitter NMR:s demonstrationstillstånd med att även IS skulle få tillstånd för demonstration i Göteborg.

 

Sedan Polisen beslutat att låta nazistiska NMR att demonstrera i centrala Göteborg den 30 september har kritiken varit massiv. Dels från Judiska församlingen som känner sig hotade eftersom de samtidigt firar jom kippur, en av judendomens största högtider. Dels från flera ledarskribenter. Bland annat ETC Göteborgs Hanna Strömbom som igår skrev "Hade vi låtit IS-sympatisörer manifestera sitt hat i en demonstration från Scandinavium till Stadshuset?". 

Även UNT:s ledarskribent Håkan Holmberg använder samma tankefigur och skriver "Det går inte att föreställa sig. IS är en terrororganisation, med attentat, mord och folkmord som arbetsmetoder. Målet är att tvinga alla som inte mördas till underkastelse under en totalitär ideologi sprungen ur den mest extrema versionen av islamistisk fundamentalism." 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Som replik skriver nu polischefen Erik Nord på twitter: 
"Ja Håkan, med nuvarande bestämmelser hade även IS fått demonstrera. Vi bedömer inte vilka åsikter som framförs."

Till ETC Göteborg förklarar polischefen sitt uttalande med att han inte kan göra några bedömningar som går längre än vad riksdagen gjort.
– Vi gör ingen åsiktskontroll innan en demonstration. Det är självklart att om IS gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp eller uppvigling eller olaga hot kommer de rapporterats för det. Men det finns inget skäl att polisen ska väga in vilka åsikter som får demonstreras.


I regeringsformen står det att polisen får neka en demonstration med hänvisning till  hänsyn till rikets säkerhet. Är inte IS ett hot mot Sveriges säkerhet?


– Men säg att det är så, och jag säger att Kommunister är ett hot mot rikets säkerhet, så vi tillåter inga kommunistiska demonstrationer. Då hade nog rätt många tyckt att vi inte var kloka. Det är inte polisens sak att göra dessa bedömningar. Politikerna styr oss genom lagar. När man får en polisorganisation som styr riksdagen eller struntar i lagarna då har man oerhörda bekymmer i ett land. Det finns ganska många länder där det är så.

Erik Nord hänvisar till rasdiskrimineringskonventionen som Sverige skrivit under. Där slås fast att de länder som ratificerar konventionen ska förbjuda allt spridande av ideér grundande i rasöverlägsenhet eller rashat, uppmaning till rasdiskriminering liksom alla våldshandlingar eller uppmaningar till våld samt förbjuda organisationer och organiserad propaganda och all annan propaganda som främjar eller uppmanar till rasdiskriminering samt förklarar deltagande i sådan verksamhet som olaglig. En beskrivning Erik Nord menar att NMR skulle passa in i.

– Det här har Sverige fått kritiken från FN för att vi inte har gått vidare med detta i lagstiftningen. Men Sverige har valt att gå en annan väg. Våra regler om hets mot folkgrupp innebär att vi  inte väljer den vägen. Det finns många motioner i riksdagen om att vi ska anta den här lagen, men de har röstats ner. Då är det inte polisens sak att ta det beslutet utan det ska ju tas i riksdagen. Vi kan inte ta några excesser i det här. Och det betyder att IS kan få demonstrera. Det betyder inte att IS kan komma och ställa upp krigare i stan. Men man får demonstrera sitt stöd till IS.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter