Nyheter.

2021-05-07 01:21
Covid-IVA på Östra Sjukhuset.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Covid-IVA på Östra Sjukhuset. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Personalen larmar: ”De kommer säga upp sig”

Trötta och utslitna. Så känner sig sjuksköterskorna som jobbar på covid-IVA på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De ser i nuläget ingen ljusning, istället finns en oro över att semestern i sommar kommer utebli.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Elin Hjelm jobbar som anestesisjuksköterska på en operationsavdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset men har det senaste året också jobbat på covid-IVA i olika stor utsträckning. Hon beskriver tiden som tärande.

– I våras var jag på IVA väldigt mycket och då var jag jätte­trött och så himla sliten. Jag blev väldigt arg när jag hörde att grannarna hade grillfest eller såg skyltar om att spela brännboll i Slott­skogen, säger Elin Hjelm.

Kollegan Jill Widholm jobbar som IVA-sjuksköterska för hjärt- och lungkirurgi och har under det senaste året även fått hoppa in på Sahlgrenskas covid-IVA. 

– Det är klart att alla är trötta, men jag tror det beror på var man kommer ifrån. Jag jobbade redan som IVA-sjuksköterska så för mig är det inte så stor skillnad och jag jobbar bara på covid-IVA en gång i veckan så jag får andrum, säger hon.

Lika många inlagda

Båda sjuksköterskorna menar att antalet inlagda covid-patienterna på IVA är lika många som i vintras och de uppger att det finns en oro bland personalen om att de inte kommer att få semester i sommar. 

– De som planerar semestern bemannade sommaren utifrån att vi inte skulle ha några covidpatienter alls och beviljade vår semester därefter. Men just nu ser vi en lika stor mängd patienter som vi haft sedan januari, vi ser ingen nedgång. Det börjar kännas overkligt att vi skulle vara nere på noll i sommar. Vi känner oss inte trygga med att vi kommer få semester. Det känns som de kan hitta på vad som helst, säger Jill Widholm. 

Förra året fick många skjuta upp delar eller hela sin sommarsemester till hösten eftersom vården var så belastad. Detta befarar de kommer ske igen.

– Det jag ser är en väldigt trött personalstyrka. Folk som är uppgivna och rädda för att inte få semester i år heller, säger Elin Hjelm.

Enligt Jill Widholm ger arbetsgivaren inte heller så mycket ersättning till personal som avstår från sin semester. 

– I början pratade de om att personalen skulle kunna sälja sin semester och få dubbel ersättning, men nu har vi fått info om att de bara höjer ersättningen med 2000. Vi får i vanliga fall 8 000 om vi säljer semestern, nu ska vi få 10 000, säger hon. 

Kommer sluta

Peter Dahm, verksamhetschef för intensivvården på Sahlgrenska, skriver i ett mejl till ETC Göteborg att det har varit svårt att planera semestern i det ovissa läget. 

”I år är det extra svårt då det är ingen som vet hur pandemin och smittspridningen kommer att se ut under våren och sommaren. Just nu ser vi att pandemin har fortsatt mycket stor påverkan på sjukhusets verksamhet”, skriver han. 

Enligt honom gör sjuk­huset sitt yttersta för att möta medarbetares önskemål om ledighet under semester­perioden. 

”Det är särskilt viktigt nu, då många medarbetare i spåren av pandemin har ett stort behov av återhämtning. Vi arbetar intensivt med planeringen inför sommaren. Vi måste samtidigt säkerställa att patienterna erbjuds en god och säker vård”, skriver han.

Elin Hjelm tror att personalen kommer att sluta om semestern uteblir. 

– De kommer säga upp sig, jobba på bemanning istället och få högre lön och semester, säger hon.