Nyheter.

2020-08-27 14:31
Göteborg blev, i samband med 75-årsdagen av atombombsattacken mot Hiroshima, första svenska stad att ansluta sig till uppropet mot kärnvapen. Foto: Shutterstock, AP
Göteborg blev, i samband med 75-årsdagen av atombombsattacken mot Hiroshima, första svenska stad att ansluta sig till uppropet mot kärnvapen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Överklagar ställningstagandet mot kärnvapen

Kommunfullmäktige i Göteborg har tagit beslutet att staden ska skriva på ett internationellt upprop för att förbjuda kärnvapen. Nu överklagas det historiska beslutet av Medborgerlig Samling.

Som argument används att beslutet strider mot kommunallagen. Stina Svensson, Feministiskt Initiativ, ”blir förskräckt över att man kan tycka illa om det här”:

– Vi som kommunfullmäktigeledamöter ska värna våra invånares liv och hälsa. Det är också vår grund i den här motionen, säger hon till SVT Nyheter.

Göteborg blev genom sitt beslut den första staden i Sverige att ansluta sig till uppropet.

”Kärnvapen berör oss alla, och drabbar oss alla, den dag de kommer till användning. Dagens kärnvapen är mångdubbelt starkare och farligare än bomberna över Hiroshima och Nagasaki, som dödade cirka 300 000 civila”, skrev Stina Svensson och Tomas Magnusson, Svenska Freds, i en debattartikel i ETC Göteborg inför beslutet.