Nyheter.

2019-07-05 10:45
Vattnet vid en strand i sjön Aspen färgades tillfälligt turkost av pågående algblomning. Bild: Lerums kommun
Vattnet vid en strand i sjön Aspen färgades tillfälligt turkost av pågående algblomning.
Puffetikett
ETC Göteborg

Ovanligt tidig algblomning

Två kommuner har avrått från bad i flera sjöar efter ovanligt tidig algblomning. Men i stort är vattenkvaliteten i såväl sjöar som hav mycket bättre i Göteborgsregionen än förra sommaren.

Den ihållande värmen har skapat förutsättningar för algblomning i flera sjöar. Partille som Lerums kommun uppmanade nyligen badande att vara vaksamma vid bad i Aspen, Öxsjön och Sävelången.

– Är det gult, grumligt, grönt eller blått så rekommenderar vi att man inte badar just där. Små barn och djur och är extra känsliga och ska absolut inte få i sig det, säger Anna Engström, chef för miljöenheten i Lerums kommun.

Algblomningar är något naturligt som uppstår när algerna förökar sig men på grund av övergödning har de blivit vanligare på högsommaren. De är ofta tillfälliga och flyttar sig med vindar och strömmar. Det gör det svårt att ta prover på algerna och artbestämma dem.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Ingen algblomning i Göteborg

Anledningen till att kommunen avråder från bad vid algblomning är att när vissa alger ansamlas kan de framkalla olika toxiner som kan ge diarréer, kräkningar och hudirritationer.

I Göteborg har vare sig miljöförvaltningen eller park- och naturförvaltningen fått några indikationer på algblomning och i Lerum är det normalt sett ovanligt den här tiden på året.

– Vi är ganska ovana vid att det sker här och så mycket. Det verkar vara gynnsamma förhållanden just nu. Det krävs ju att näringsämnen tillförs till exempel vid kraftiga regn och att temperaturen är gynnsam, säger Anna Engström.

Bättre situation i havet

I havet längs västkusten ser algsituationen betydligt bättre ut i år än förra året vid samma tid. Då i juli återfanns mycket höga halter av alggifter i Bohuskusten och musselodlingar stängdes under en period. Endast några enstaka rapporter om alger som kan bilda gifter har observerats i år och just nu finns ingen avrådan från att äta vilda musslor längs Bohuskusten.

SMHI och Livsmedelsverket tar regelbundna prover i vatten och musslor och rapporterar till länsstyrelsens informationscentral för Västerhavet. För ett par veckor sedan densamma larm om förekomst av en alg som kan bilda nervgift, men enligt Anna Dimming, marinbiolog vid informationscentralen, var det svårt att avgöra vilken art det var.

– Vi tar det säkra före det osäkra och går ut och varnar allmänheten om vi får observationer om alger som potentiellt kan producera nervgifter.

Hon påpekar att det alltid går att köpa musslor i handeln och att dessa är kontrollerade och giftfria.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter