Nyheter.

2019-04-09 23:55
Lovette Jallow kommer till Cybergymansiet och föreläser på temadagen om vardagsrasism.  Bild: Mia Räty/Action for humanity
Lovette Jallow kommer till Cybergymansiet och föreläser på temadagen om vardagsrasism.
Puffetikett
ETC Göteborg

Opinionsbildaren Lovette Jallow till Cybergymnasiet

Lovette Jallow var förstahandsvalet som föreläsare för eleverna som anordnar temadagen på Cybergymnasiet. Hennes arbete för mänskliga rättigheter och mot rasism har gjort henne till ett välkänt namn för eleverna.

Lovette Jallow är författare, föreläsare och opinionsbildare inom människorättsfrågor. Hennes instagramkonto har nästan 100 000 följare, och hon har via sociala medier gjort sig känd som en skarp debattör och aktivist i frågor om rasism, sexism och bättre representation i olika delar av samhället.

Hennes bok ”Black Vogue”, skönhetens nyanser som kom ut 2016 varvar sminktips för mörkare hudtoner med personliga berättelser om det utanförskap många känner som är kopplat till hudfärg. Lovette Jallow har bland annat uppmärksammat den tydliga och uppenbara bristen i Sverige på sminkprodukter anpassade för mörkare hudtoner.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Om man tar en sådan basal sak som smink och ser att vi svarta inte ens finns representerade där, hur ser det då ut inom andra områden i samhället? säger hon. Där har vi ett stort problem, och jag såg en möjlighet att få till en förändring åtminstone inom det området.

Uppskattar inbjudan

Lovette Jallow uppskattar att hon fick frågan om att komma och föreläsa på Cybergymnasiet.

– Eleverna som kontaktade mig var välorganiserade, de var noga med att jag inte skulle missa deras budskap, säger hon.

Hon menar att vardagsrasism inte är något subtilt.

– Rasism kan vara dold eller öppen, men den är sällan subtil, säger hon. Strukturell rasism är den dolda rasismen, den som är så ingrodd i samhället att man inte ser den om man inte själv drabbas.

Under sin föreläsning vill hon diskutera med eleverna och hjälpa dem att sätta ord på sina egna upplevelser.

– Det är viktigt att bekräfta deras verklighet, att deras upplevelse inte är något som bara existerar i deras huvud utan att det är så här samhället är uppbyggt, säger hon.

Att jobba tillsammans för att få rätt benämning på saker och ting är grunden, både för den som tvingas utstå vardagsrasism och den som utövar den.

– Det handlar om att skaffa sig kunskap, att inse vilka fördomar man själv bär på för att kunna förstå en annan persons upplevelse.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter