Nyheter.

2018-10-04 15:55
Efter valet återstår fortfarande en del frågetecken att räta ut. Foto: Johan Nilsson/TT
Efter valet återstår fortfarande en del frågetecken att räta ut.
Puffetikett
ETC Göteborg

Oklart läge i flera kommuner

I Göteborg råder fortfarande ovisshet kring vilka som ska leda det politiska arbetet den kommande mandatperioden, och det samma gäller i flera av kranskommunerna. Nästan fyra veckor efter valet är det bara hälften av kommunerna som har ett färdigt styre.

Här är styret klart:

Kungälv

Den senaste mandatperioden har Kungälv styrts av en koalition där S, MP, V, L och det lokala Utvecklingspartiet har ingått. Koalitionen fick tillräckligt många röster för att fortsätta styra, men trots det är det nu klart att det blir ett nytt blocköverskridande styre i Kungälv. I tisdags meddelade Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet att de tillsammans ska leda kommunen.

Ale

Efter några veckors ovisshet har Alliansen, Miljöpartiet och Framtid i Ale slagit sig samman och ska nu presentera ett gemensamt politiskt program. Det betyder att det blir ett maktskifte i Ale, som tidigare styrdes av de rödgröna tillsammans med Aledemokraterna. Men de sex partierna kommer ändå inte få egen majoritet – de får 23 av fullmäktiges 49 platser.

Öckerö

Det stod tidigt klart att Alliansen fortsätter att styra Öckerö kommun, men nu med Kristdemokraterna som största parti.

Partille

De borgerliga fortsätter styra i Partille. Tillsammans har de fyra allianspartierna lika många mandat som förra mandatperioden. Det gör dem till det största blocket – men på grund av Sverigedemokraterna blir det ändå ett minoritetsstyre.

Kungsbacka

I Kungsbacka rådde aldrig någon osäkerhet – som vanligt gjorde Moderaterna ett bra val och de kan fortsätta styra tillsammans med sina allianskollegor. Sverigedemokraterna gick fram också här, men inte tillräckligt mycket för att få någon vågmästarroll.

Härryda

Alliansen  forsätter styra tillsammans med det lokala Sportpartiet. Tillsammans får de 26 av 51 mandat i kommunfullmäktige. Därmed utgör de ett majoritetsstyre.

Här är styret inte klart:

Stenungsund

Varken Alliansen eller de rödgröna har lyckats bilda majoritet i Stenungsund. De rödgröna partierna, som tillsammans med sex avhoppade moderater styrt sedan 2017, får inte egen majoritet. Kommunalrådet Bo Pettersson (S), säger till Lokaltidningen STO att det pågår samtal:

– Vi har pratat med sju partier. Vad vi har sagt vill jag inte berätta.

Lilla Edet

Styrdes innan valet av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna, men efter att Sverigedemokraterna fått 25 procent i valet är det fortfarande oklart vad som ska hända nu. S, V och L har tillsammans elva mandat, medan de övriga allianspartierna ihop med MP har tolv mandat. Den senaste veckan har spekulationerna främst handlat om ifall Liberalerna ska lämna vänsterblocket och i stället ansluta sig till de övriga. Sannolikt blir det ett borgerligt styre i Lilla Edet oavsett, men utan L blir det ett svagt sådant.

Lerum

Kommunen har den senaste perioden styrts av koalitionen S, MP, L och C. De fyra får nu tillsammans 24 av 51 mandat. Ett samarbete mellan allianspartierna skulle ge 27 mandat. Att det blir ett maktskifte är därför sannolikt.

– Vi kommer inte att kommentera något kring eventuella förhandlingar, det enda jag kan säga är att jag är fortsatt positiv till ett allianssamarbete, säger Moderaternas oppositionskommunalråd Alexander Abenius, till Lokalpressen Lerum.

Tjörn

Alliansen har styrt tillsammans med Miljöpartiet de senaste fyra åren, och det kan de fortsätta göra – om de vill. Den moderata gruppen har varit splittrad till samarbetet, och Miljöpartiet har heller inte meddelat hur de ser på ett fortsatt styre med allianspartierna. Förra veckan beslutade dock M att de är öppna för ett fortsatt samarbete, och förhandlingar lär pågå fortfarande.

Mölndal

Mycket talar för att det blir ett blågrönt styre. Förra veckan meddelade Moderaterna att de förhandlar med Miljöpartiet. Kristian Vramsten, ny ledare för Moderaterna, säger dock till Göteborgs-Posten att det inte innebär att de har nått en uppgörelsen än. Om Miljöpartiet väljer att samarbeta med Alliansen betyder det att Mölndal får ett nytt styre. Förra mandatperioden utgjorde MP, S,
V och KD en majoritet.

Alingsås

Samtal pågår. Precis som i många andra kommuner är det beskedet från de styrande politikerna, för inte heller här lyckades något av blocken få majoritet. Alliansen tog över makten från de rödgröna  2016, trots att de var det mindre blocket, och styrde sedan som minoritet. Nu är de större än de rödgröna, men det betyder inte att styret är klart. Liberalerna har till exempel öppnat för ett samarbete åt alla håll – så länge inte V och SD ingår.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter