Nyheter.

2017-07-13 11:00
Anställda vid ett kommunalt bolag använder företagets tillgångar för privat bruk, menar en visselblåsare som har hört av sig till kommunen.  Bild: Anders Wiklund/TT
Anställda vid ett kommunalt bolag använder företagets tillgångar för privat bruk, menar en visselblåsare som har hört av sig till kommunen.

Oklara regler om bilvård för kommunanställda

En visselblåsare har slagit larm om hur anställda vid det kommunala bolaget Gryaab nyttjar företagets tillgångar privat. Gryaabs vd slår ifrån sig kritiken, men extern granskning menar att reglerna måste förtydligas.

En nyinkommen anmälan till kommunens visselblåsarfunktion menar att anställda vid det kommunala företaget Gryaab utnyttjar den biltvätt som finns i företaget för att tvätta sina egna och sina släktingar och vänners bilar. Dessutom skriver visselblåsaren att de anställda ska få fylla på sina bilar med kommunens spolarvätska.

"Gratis påfyllnad av spolarvätska av privata bilar är tillåtet och sker febrilt" skriver anmälaren, som bett om att få vara anonym i sin kontakt med kommunens visselblåsartjänst. Även verktyg ska användas utan adekvat kvittering vilket resulterar i att de inte lämnas tillbaka.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Uppmanar till stickprover

Det ska framförallt vara under helgerna som biltvätten används av de anställda, skriver visselblåsaren som uppmanar kommunen att göra stickprover vid dessa tider.

Gryaab ägs av Göteborgs kommun tillsammans med sex andra närliggande kommuner. Företaget ansvarar för avloppsrening och driver reningsverket "Ryaverket". Enligt Gryaabs svar till kommunen har företaget sedan 1 januari 2016 köpt in 175 liter spolarvätska och tankat på en bensinstation för 228 kronor.

 

Tittar på anmälan

Företagets VD Anders Åström säger att de titta på den inkomna anmälan.

– Det är helt riktigt att personalen får tvätta sina bilar förutsatt att det sker utanför arbetstid. Det är klart att det händer att någon tvättar sin frus och sina barns bilar också och det är vi helt okej med. Det kostar oss inte mer än lite el och biltvättmedel. Men det sker inte i någon större utsträckning, det hade vi märkt i så fall.

Får man också använda spolarvätska?

– Nej, det är däremot inte okej. Den är avsedd för våra egna bilar. Jag blev bekymrad över den delen av tipset så vi kollade upp det. Förbrukningen av 175 liter stämmer med den konsumtion vi borde ha. Vi kan inte se att det skulle skett att någon tagit spolarvätska till privat bruk.

När det gäller uppgiften om verktyg som lånas utan kvittering och inte lämnas tillbaka, stämmer den?

– Det stämmer faktiskt inte. Vi har några verktyg som personalen kan få låna. De kvitterar man ut på en whiteboard i samråd med en chef. Vi har också kollat hur mycket verktyg vi köpt in över tid och det är ingen onormal förbrukning.

 

Oklar anledning

Varför tipset inkommit, trots att det inte pekar mot att det skulle stämma med de stölder som uppges, vet inte Anders Åström. Men han tänker att det kan ha att göra med att någon tycker det är fel att personalen överhuvudtaget tillåts använda biltvätten. Men Anders Åström menar att det finns en tydligt anledning till att de får göra det.

– Vi propagerar gentemot allmänheten att man ska tvätta bilar i godkända hallar och inte på gatan, säger han.

Uppgifterna har granskats av det externa företag som kommunen anlitar för att utreda uppgifter som inkommit till visselblåsartjänsten, BDO. Företaget, som ETC Göteborg tidigare rapporterat, tar en ersättning om 1400 kronor i timmen, anser att kommunen bör skicka tipsen till Gryaab och att företaget måste förtydliga vilka regler som gäller vid nyttjande av biltvätten.